WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny, Zdrowie

Przetwory z pigwy

11 października 2013

Share

Ostatnio robiąc zakupy na bazarku w moim rodzinnym mieście natknęłam się na owoce pigwy. O przetworach z nich słyszałam wiele dobrego m.in. oryginalny smak, zawartość witamin, soli mineralnych, antyoksydantów. Pod wpływem impulsu postanowiłam sama zrobić dżem z pigwy, a potem… musiałam wypić to piwko.

Poczytałam trochę w Internecie i poniżej przedstawiam kilka informacji, które być może Was zainteresują. Pigwa to niewielkie drzewko pochodzące z Azji. Bardzo często jest mylona z krzewem – Pigwowcem japońskim. Uprawiana jest także w Polsce. Wiele osób decyduje się na posadzenie pigwy ze względu na walory dekoracyjne. Ta roślina ma nie tylko oryginalne owoce, ale także ozdobne kwiaty. Owoce pigwy bywają nazywane polskimi cytrynami, ze względu na kwaśny smak. Mnie przypominają krzyżówkę małego jabłka i niekształtnej gruszki. Nie stosuje się ich do spożycia na surowo, lecz do produkcji dżemów, syropów, nalewek, kompotów. Duża zawartość pektyn jest powodem żelowej konsystencji. Dzięki temu przetwory z pigwy można łączyć z innymi np. jabłkowymi, aby uzyskać podobny efekt do tego z dodatkiem cukru żelującego.

Ciekawostki

Dla wielbicieli Mitologii mogę dodać, że złote jabłka Hesperyd to właśnie pigwy.
W pierwszą podróż dookoła świata Magellan zabrał zapasy dżemu z pigwy. Z powodu dużej zawartości witaminy C przetwory znalazły zastosowanie w walce ze szkorbutem.

Pigwa a zdrowie

– wzmacnia apetyt, odporność
– wspomaga pracę wątroby
– zawartość witaminy C siedem razy większa niż w cytrynie
– działa przeciwzapalnie, roztwór wody z pigwą służy do płukania jamy ustnej
– zmniejsza przetłuszczanie się włosów (obiecuję sprawdzić)
– tonik z pigwy poprawia stan cery

pigwa3

pigwa4

pigwa5a

pigwa2

dzem_pigwa

Przepis na dżem

1,5 kg owoców pigwy
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru

Do przygotowania przetworu potrzebujemy około 1,5 kg owoców, które należy oczyścić z gniazda nasiennego. Jest to zajęcie bardzo pracochłonne i niełatwe. Mnie zajęło ponad godzinę. Zatem radzę przygotować ostry nóż i zarezerwować trochę czasu na sporządzenie dżemu. Tak przygotowane kawałki owoców przekładamy na patelnie i dodajemy połowę szklanki wody i 1 1/2 szklanki cukru. Dusimy na małym ogniu. Kiedy woda z owoców odparuje, możemy dolać resztę wody. Dżem będzie gotowy, gdy owoce pigwy będą miękkie. Przekładamy go do wcześniej wyparzonych słoików. Można zapasteryzować. Smacznego!

pigwa6

Sok z pigwy – idealny do herbaty

Połączenie herbaty z cytryną powoduje wytrącenie cytrynianu glinu, który jest łatwo przyswajalny i przyczynia się do choroby Alzheimera. Pomyślałam, że pigwa to idealny sposób na zastąpienie cytrusa. Nie doszukałam się informacji jakoby herbata z pigwą zawierała cytrynian glinu (obiecuję poszukać w mądrych książkach). Takie wyjaśnienie musi na razie wystarczyć ;) Jeżeli Wy macie jakieś informacje na ten temat, to proszę o komentarz.

Przygotowanie soku z pigwy

Słoiki lub butelki, w których będziemy przygotowywać sok wyparzamy. Owoce należy oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Przekładamy je do pojemnika na przemian z cukrem (na 0,5 kg około 1 1/4 szklanki cukru). Zakręcamy słoik. Po kilku dniach sok jest gotowy. Można go zapasteryzować.

Ze względu na to, iż mam już zapasy przetworów z pigwy, nie pozostaje mi nic innego, jak pójść w ślady Magellana i wybrać się w podróż dookoła świata ;)

drogowskazy1
autor: Andrea_44 źródło

Czy Wy robicie przetwory na zimę? Napiszcie, które z nich najchętniej otwieracie w mroźny dzień.
PS. W najbliższych dniach spodziewajcie się recenzji toniku z pigwy.

Może Cie zainteresuje

  • Źródło zdrowia i młodościŹródło zdrowia i młodości
  • Muśnięci słońcem w środku zimyMuśnięci słońcem w środku zimy
  • Czarne jagody – właściwościCzarne jagody – właściwości
  • Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem
  • Bób – zdrowa przekąskaBób – zdrowa przekąska
  • Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
Share

Tagi: dżem, pigwa, przetwory, smaczny, sok, zapasy, zdrowie, zdrowy, zima

5 komentarzy

  1. Angie pisze:
    16 października 2013 o 10:19

    zdrowo i smacznie.

    Odpowiedz
  2. Dobry Ruch pisze:
    16 października 2013 o 20:52

    Nie…nie wierzę..pigwa szkodliwa :( Mam nadzieję, że te kilka herbat w miesiącu nam nie zaszkodzi, a w razie czego jest tyle fajnych przepisów. Np. lifemanagerka ostatnio kilka fajnych przepisów podała, w tym mój ulubiony – z goździkami i pomarańczą.

    Odpowiedz
  3. wenus-lifestyle pisze:
    16 października 2013 o 21:20

    Dobry Ruch, nie znalazłam informacji jakoby herbata z pigwą była szkodliwa. Rozmawiałam z bliską koleżanką (mgr chemii) na ten temat i wstępnie powiedziała mi, że wg niej herbata z pigwą jest zdrowa. Obiecała, że poszuka materiałów, które dadzą jednoznaczną odpowiedź.
    Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd.

    Odpowiedz
  4. Dobry Ruch pisze:
    16 października 2013 o 21:57

    Nie szkodzi. Nawet gdyby się okazało, że może być szkodliwa, to odrobina szkodliwego czynnika podobno działa prozdrowotnie. Ale na szczęście nie jest :)

    Odpowiedz
  5. nikollet85 pisze:
    17 kwietnia 2014 o 20:37

    o widzisz.. nawet nie wiedziałam, ze pigwa jest taka wdzięczna w kuchni :)

    Odpowiedz

Leave a Comment to nikollet85

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Akcent na buty
Placuszki jogurtowe

Wenus-lifestyle

Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
  • Adam - Jajka faszerowane na Wielkanoc
  • weronika - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • amelka - Perfumy Chloé
  • Naleśniki przepis - Naleśniki ze szpinakiem
  • Anna - Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • kasialol - Domowe maseczki na twarz
  • Gusia - Kilka fajnych ubrań z sieciówek

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

© 2023 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes