29 października 2014
Pisząc dla Was ten wpis jednocześnie zajadam się ciastem marchewkowym. Jest idealne – nie za słodkie, wilgotne i do tego przepięknie wyrasta. Po prostu pyszne! Zazdrościcie, że właśnie jem takie cudo? Biegnijcie do sklepu po poniższe składniki i bierzcie się za pieczenie. Hmn… w sumie ja też za chwilę piekę kolejne, bo zbieram zamówienia od całej rodziny :D
4 duże marchewki
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczone
pół łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
kilka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2-3 ramiona gwiazdki anyżu
kilka orzechów do ozdoby ciasta
Ja najpierw przygotowuję wszystkie składniki – siekam orzechy włoskie (orzechy można rozgnieść na mniejsze kawałki przy pomocy wałka na stolnicy), ścieram marchewki na grubych oczkach. Oczywiście, jeśli Wy lubicie startą marchewkę na drobnych, to możecie wybrać tę opcję. Mielę gałkę muszkatołową, cynamon, anyż i goździki na drobny pyłek (oczywiście możecie kupić już zmielone przyprawy :)).
Białka oddzielam od żółtek, dodaję sól i ubijam je na sztywną pianę i usztywniam ją cukrem. Potem dodaję po kolei żółtka. Zmniejszam obroty miksera do 1. Następnie powoli cienkim strumykiem dodaję olej. W drugiej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypuje je do ciasta, stanie się ono bardzo gęste. Następnie dodaję przyprawy, na końcu marchewkę i orzechy. Cały czas prędkość miksera jest nastawiona na 1. Gdy wszystkie składniki są wymieszane, wyłączam mikser i przelewam ciasto do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia albo wysmarowaną odrobiną masła/margaryny i posypaną bułką tartą/pokruszonymi biszkoptami. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy ciasto w 180°C. To czy ciasto jest już gotowe sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka – wbijamy go w ciasto i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest upieczone. Ja ciasto studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy jest już chłodne możemy posypać je cukrem pudrem albo polać masą z serka Philadelphia, która naprawdę idealnie komponuje się z ciastem marchewkowym.
200 g serka śmietankowego Philadelphia
4 łyżki masła
6 łyżek cukru – dobrze jeśli będzie to cukier puder
opcjonalnie ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki około 2-3 minuty. Następnie masę wykładamy na ostudzone ciasto. Ważne, żeby ciasto było chłodne. Możemy je ozdobić tak jak ja, przy pomocy cynamonu i orzechów. Smacznego!
Ciasto marchewkowe: (100 g)
wartość energetyczna: 250 kcal
białko: 5 g
węglowodany 27 g
tłuszcz 15 g
Napiszcie czy Wy też lubicie ciasto marchewkowe :)
Tagi: ciasto marchewkowe, kcal, najlepsze, proste, przepis, przepisy, pyszne, smaczne, szybkie, wilgotne, łatwe
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
Ja ciasto marchewkowe piekę najczęściej w postaci muffinek i uwielbiam je za tą wilgotność i cudowny pomarańczowy kolor.
Dzięki za komentarz ;)
Zawsze chciałam spróbować cista marchewkowego, ale jeszcze nie natrafiła się taka okazja… :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Aż ślinka leci, rzeczywiście pyszne ciasto, u Ciebie jeszcze wspaniale wygląda :)
Nawet bym nie zgadła, że to marchewkowe tak na pierwszy rzut oka:) Słyszałam, że jest bardzo zdrowe!
Marchewkowe ciasto robię zupełnie inaczej, ale Twoje również mnie kusi. Spróbuję :) Pozdrawiam!
aż wstyd ale jeszcze nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego więc chyba skorzystam z Twojego przepisu :P
Przepadam za marchewką i choć wiele razy widziałam przepisy na ciasta marchewkowe nie zagłębiałam się w szczegóły. Za to tym razem naprawdę mnie naszło na wypróbowanie, a pieczenie nie wydaje się specjalnie trudne. Muszę wypróbować przy pierwszej wolnej chwili! :)
To chyba jedyne ciasto, którego nie lubię. Wszystko przez marchewkę.
Bardzo podobne do mojego, jest przepyszne
Boskie to ciasto marchewkowe :)
Już dawno miałam takie upiec, wygląda pysznie:)
wow! ciekawy przepis! :)
Smakowicie wygląda :) Podobno ciasta i babeczki z marchewką są bardzo smaczne.
Wygląda pysznie !
Muszę przyznać, że już nie raz się zastanawiałam nad zrobieniem tego ciasta ale zawsze dochodziłam do wniosku, że raczej zbyt dobre to ono nie będzie. Teraz jednak koniecznie muszę je upiec:)
Marchewkę mogę zjeść w każdej postaci :)
Wygląda przepysznie, uwielbiam ciasto marchewkowe. Sama robię podobne, ale skubnę Twój pomysł na polewę :)
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ciekawa jestem smaku, bo wygląda bardzo apetycznie :-)
kooochaaam marchewkowe <3 jeszcze tak najeżone bakaliami :D
Uwielbiam ciasto marchewkowe z orzechami. Twoje wygląda bajecznie ;)
Ah już poczułam święta patrząc na to ciacho ;)
Wygląda pysznie!
Nie cierpię marchewki :)
uwielbiam marchewkowe ciasto! najlepsze! ale zawsze robie bez kremu :)
uwielbiam to ciasto, ale nie polewam go masą, a przekładam w połowie. gdybym nie wiedziała, że ma w sobie marchewkę, nigdy bym nie pomyślała! :)
Uwielbiam marchewkę, ale do ciasta jakoś nie mogę się przekonać…
Pyszność, bardzo lubię ciasto marchewkowe, dawno u mnie nie gościło
Wygląda obłędnie pysznie :) aż ślinka cieknie….
Najlepsze, klasyczne wydanie ciasta marchewkowego – z tym cudownym lukrem kremowym i orzechami włoskimi – pyszności!
Bardzo lubię ciasto marchewkowe i często je robię. Pięknie je udekorowałaś:)
wspaniałe, marchewkowe ciasto. cudo : )
Świetne, koniecznie muszę takie zrobić :-)
zawsze po Twoich postach jestem głodna.. muszę w końcu zrobić ciasto ;d
uwielbiam ciasto marchewkowe! mogę się poczęstować?
klasyka, uwielbiam !!!
o matko… ale pysznosci :)
Mmm nie pamiętam kiedy jadłam,więc dziś już może nie,ale na dniach na pewno sobie zaserwuję:-)Lubię baaardzo:-)
Pozdrawiam ciepło!
Super, prezentuje się przepięknie! :) Zawsze chciałam spróbować takiego ciasta, a że ostatnio coś mnie wzięło do pieczenia, to w wolnej chwili z pewnością wypróbuję. ;)
A jak już jesteśmy przy kulinariach – zapraszam do siebie na mini-podróż kulinarną po Krakowie! ;)
Bardzo zazdroszczę ! pięknie wygląda
Nominowałyśmy Cię do Liebster Blog Award. Sprawdź na naszej stronie w poście „Aga odpowiada na wyróżnienie Liebster Blog Award”:)
Pozdrawiam:)
Wygląda bardziej na czekoladowe niż marchewkowe :) pędzę po składniki :)
Wygląda cudnie, muszę kiedyś spróbować
Zatęskniłam za marchewkowym…
Kocham to ciasto :) Piękne Ci wyszło :)
Polecam również piernik z marchewką, świetny.
Zapraszam na szpinakowe ciasteczka :)
Pychotka, zapomniałam zupełnie o marchewkowym. Super że mi przypomniałaś :)
Jak nie lubię marchewek, tak to ciasto wygląda tak smacznie, że chyba bym się skusiła :)
Od jakiegoś czasu szukam fajnego przepisu. Chyba juz znalazłam ;)
Świetne jest to ciasto, sama takie robię, bo dzieciaki nie chcą jeść marchewki pod żadną inną postacią.
Rewelacyjne ciacho, wygląda przepysznie :-)
super ciacho :) mogę się poczęstować ?
Pozdrawiam!
Jasne ;)
Ciasto marchewkowe, zamawiam całą blachę ;d
Jedno z moich ulubionych ciast!