WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Naleśniki ze szpinakiem

18 września 2013

Pamiętam kiedy po raz pierwszy spróbowałam szpinak. To była sałatka zrobiona przez moją mamę. „Okropny smak” pomyślałam, ale zjadłam prawie wszystko, żeby nie robić jej przykrości. Drugie podejście było zupełnie inne. Śmiało mogę powiedzieć, że od 3 lat uwielbiam szpinak. Stało się to za sprawą zapiekanek, które również przygotowała moja mama. Wiem co myślicie- twarda babka, nie poddała się.
Obecnie jednym z moich ulubionych dań są naleśniki ze szpinakiem.

nalesniki2

Wersja dla niej

nalesniki3

Wersja dla niego

  • Farsz:

szpinak rozdrobniony lub liście (około 500 gram)
ząbek czosnku albo mała cebulka
1 jajko
sól
pieprz
inne przyprawy wg gustu

Najpierw przygotowuję farsz. Drobno siekam czosnek albo cebulę. Na patelnie leję odrobinę oleju i podgrzewam. Następnie wrzucam czosnek (cebulę) i smażę do momentu zeszklenia. Dodaję szpinak i smażę jeszcze około 10 minut. Po odparowaniu wody, dodaję przyprawy- sól, pieprz, zioła np. tymianek, lubczyk. Potem wrzucam jajko, ponieważ szpinak powinno się jeść z produktami zawierającymi wapń (jajkiem/jogurtem/serem np. feta). Dlaczego? Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który zmniejsza ilość wartości odżywczych. Ponadto szczawiany odwapniają organizm i utrudniają wchłanianie wapnia.
Gdy białko się zetnie mamy przygotowany farsz.

  • Ciasto naleśnikowe:

1 jajko
1 szklanka mąki
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
odrobina soli
1 łyżeczka cukru

Biszkoptowe naleśniki nadają się nie tylko do wersji „na słodko”. Aby je zrobić oddzielam białko od żółtka, ubijam białko z odrobiną soli przy pomocy miksera albo trzepaczki. Następnie usztywniam pianę 1 łyżeczką cukru. Potem dodaję żółtko mieszając trzepaczką. Kolejnymi składnikami są mleko oraz mąka. Kiedy konsystencja jest już idealna (pamiętajcie, że te proporcje nie są jednoznaczne i niekiedy trzeba dolać odrobinę mleka albo dosypać mąki, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta). Na koniec dodaję 1 łyżkę oleju i zaczynam smażenie naleśników.
Smacznego!

Inne odsłony szpinaku już wkrótce.
A Wy lubicie szpinak? Macie swoje ulubione dania z tym warzywem?

Tagi: dieta, naleśniki, naleśniki ze szpinakiem, obiad, prosty, przepis, szpinak, szybki, zdrowy

5 komentarzy

  1. Ewelina pisze:
    10 października 2013 o 16:15

    Lubię szpinak!:) W szczególności pierogi z nim, może spróbujesz coś takiego? Naleśniki jadłam tylko raz w którymś ze schronisk w górach i były bardzo dobre :)

    Odpowiedz
  2. kasia pisze:
    14 października 2013 o 14:51

    Ja proponuję do szpinaku dodać ser feta…wtedy nadzienie jest jeszcze bardziej wyraziste…pozdrawiam: pazoo.blog.onet.pl

    Odpowiedz
  3. piekniejestzyc pisze:
    6 listopada 2013 o 14:32

    Narobiłam sobie smaka ;)
    Ja najczęsciej jadam szpinak w połączeniu z fetą i makaronem. Nie pomyślałam, że fatycznie świetne będzie połączenie z naleśnikiem.

    Odpowiedz
  4. Ola Wilczek pisze:
    6 grudnia 2013 o 20:02

    Popieram przedmówczynie – z fetą smakuję jeszcze lepiej! :)

    Odpowiedz
  5. Naleśniki przepis pisze:
    21 września 2016 o 22:46

    Twoje naleśniki wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )

    Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Źródło zdrowia i młodości
Pudrowy róż z granatem
Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • Karolina - Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • michał - Akcent na buty
  • portalporady.pl - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Poli - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Partyzantka - Pomysły na Dzień Matki
  • Delektujemy - Herbata z imbirem
  • Yolkaa - Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie?
  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

© 2025 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes