11 kwietnia 2014
Zgodnie z obietnicą pojawia się kolejny przepis na nadchodzące Święta. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Niedzieli Wielkanocnej bez babki. Dla mnie to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o menu na Wielkanoc. Babka, przygotowana z tego przepisy, wychodzi puszysta, delikatna i baaardzo słodka. Jednak radzę nie modyfikować przepisu, bo grozi to zakalcem :D
Składniki:
6 jajek
250 gram margaryny
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka octu
opcjonalnie aromat
Margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym (około 10 minut), następnie dodaję po kolei jajka. Przy zwolnionych obrotach np. prędkość nr 3, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodaję olej i ocet. Ciasto przelewam do foremki wysmarowanej wcześniej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą. Piekę w 180°C z włączoną funkcją termoobiegu przez 35-40 minut.
Dekorujemy wg uznania np. lukrem i jadalnymi perełkami. Mój przepis na lukier to sok z połowy cytryny oraz 1 szklanka cukru pudru.
Zerknijcie także na moje jajka faszerowane, KLIK oraz jajka sadzone z czekolady, KLIK
Koniecznie napiszcie bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie nadchodzących Świąt Wielkanocnych.
Tagi: babka, babka puchowa, babka wielkanocna, babki, dekoracyjna, efektowna, piękna, proste, prosty, przepis, przepisy, puchowa, smaczna, śniadanie, Święta, słodka, wielkanoc, wielkanocna, Wielkanocne, łatwa
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
O nie, teraz to sie rozplynelam. Babka trafilas w samo sedno. Powiedz mi tylko, czy jest ona w miare wilgotna? Poszukuje takiej delikatnej jak widze to na zdjeciach, ale moja wymarzona to jeszcze w miare mokra. ( ale bez przesady oczywiscie) Kocham piec ciasta i na pewno zrobie babke z tego przepisu ( aczkolwiek zdjecia nie beda tak zachwycajace jak Twoje)
Nie można jej nazwać mokrą – mi raczej wyszła sucha, ale ciasto jest delikatne. Trudno porównać ją do innego – jest to dość oryginalny smak :P
Twoje zdjęcia też są bardzo ładne – ważne, żeby robić je w ciągu dnia. Kiedy światło słoneczne jest silne, a nie np. w półmroku ;)
Ale jest delikatna to jest chyba najwazniejsze, zrobilam kiedys z przepisu siostry :) niestety nie bylo to udane babkowanie, poniewaz po przekrojeniu wygladala jak zolta gabka do mycia ciala :). Twoja zachwyca. Babki kocham :) Wielkanoc bez babki o nie nie. Zreszta takie ciacho do kawy jest idealne :) na codzien nie tylko od swieta
Baba wyszła wzorowo :) Będzie się świetnie prezentować na wielkanocnym stole :) U mnie w domu piecze się zawsze baby drożdżowe, mam ochotę przełamać tą tradycję i spróbować innych przepisów :) Ciekawe które baby wygrają ;)
U mnie też często są drożdżowe, ale w tym roku akurat nie będzie ;)
ja czekam na mazurek zrobiony przez babcię :))
Twoja babka wygląda super! :)
Pięknie wygląda, więc na pewno jest bardzo smaczna ;)
Mam tak samo jak Ty :) Babka musi być! Twoja wygląda tak apetycznie, że już nie mogę się doczekać Wielkanocy :)
Uwielbiam babki, mogłabym jeść je kilogramami! :)
Wspaniała…. A zdjęcie przepiękne… Zazdroszczę ;)
Rzeczywiście wygląda jakby była bardzo mięciutka.
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Własnie szukałam jakiegos wielkanocnego przepisu.
Dzięki!
Pysznie i elegancko. A ja zapraszam na kolejne jajka :)
wygląda fenomenalnie i bardzo apetycznie :)
O jakie cudeńko aż ślinka cieknie. :) Przyszłam na to ciasto, czekam na swoją dolę. :D
To jest babka nad babkami, piękna i obłędnie apetyczna. Po co czekać do Świąt… :)
Nie mogłam nie skorzystać z zaproszenia i wpadam o tak późnej porze:) Babka na pewno smaczna z tego przepisu, bardzo lubię baby z dodatkiem mąki ziemniaczanej i do tego pięknie wygląda : )
Świetne zdjęcia, jak dla mnie to jeszcze za wcześnie na świąteczne przygotowania. Być może w tym roku całkowicie zrezygnuję ze słodkości w imię zdrowia?
mm… aż nie mogę doczekać się świąt! to będzie mój nr jeden w koszyczku do poświęcenia:)
kurczę, szkoda że nie mam takiej foremki :/ bo chętnie upiekłabym taką babkę :)
muszę wypróbować Twój przepis- nie robiłam jeszcze babki z mąki ziemniaczanej:)
wygląda rewelacyjnie
Wygląda fantastycznie – zabieram kawałek do porannej kawki ;)
Wygląda obłędnie!!! Narobiłaś mi apetytu i mam ochotę spróbować, choć boję się, że mimo iż, nie będę modyfikowała przepisu wyjdzie mi zakalec…
A święta… Nie wyobrażam sobie bez mięs samodzielnie doprawionych i pieczonych. W tym roku będzie szynka, boczek i schab :)
Jeśli nic nie będziesz zmieniać na 100℅ wyjdzie pyszna :P
Faktycznie wygląda na bardzo puchatą :) Trzeba wypróbować!
Piękna ta Twoja babka. Prosta i klasyczna. Takie lubię najbardziej :)
Trzeba przyznać, że babka wygląda wspaniale i musiała być pyszna. Też będę zabierała się za wypieki, ale chyba dopiero we wtorek. Pozdrawiam ciepło!
już niedługo będę taką pichcić :)) mmm
Jak puchowa to … długo nie trzeba mnie namawiać:)
Na Wielkanoc taka baba musi się pojawić na stole :))
Prezentuje się po prostu cudownie!
Pozdrawiam !
Piękna,z moim ulubionym cytrynowym lukrem ,miłego dnia.
ale kusisz tymi pysznosciami!
baba jak malowana!
Ten spływający lukier… mmm . W naszych domach babka zawsze musi być na Wielkanoc :)
Mniam:) Że jest smaczna nie mam wątpliwości, a jeszcze jak ładnie polukrowana:) Ja na wielkanocnym stole muszę mieć różne wariacje na temat jajek – pasty, faszerowane, z łososiem. Ze świeżą sałatą i szczypiorkiem <3
Mniam… Same pyszności :P
oj aż mi ślinka leci ;)))
Właśnie babkę zamierzam zrobić na święta, narobiłaś mi na nią jeszcze większego smaka.
Mniam, uwielbiam babkę, a tak dawno jej nie jadłam! smaka mi narobiłaś :-)
MMM palce lizać!
Jak babka to koniecznie z lukrem:) Twoja prezentuje się genialnie!
Wspaniała Ci wyszła ta baba! Ale mi smaku narobiłaś :)
Przybyłam na kawałek babki wielkanocnej :D :)) Ja w tym roku piekę inne ciacho jako dodatek, bo jadę do rodziny :)
Ja mam podobny przepis ale bez octu;)
Pięknie się prezentuje!
This looks fantastic! :)
http://bellapummarola.blogspot.it/
Mmm… pycha !
mmmniam
Już się nie mogę doczekać wielkanocne babki mojej mamy! Mmm…
It’s fantastic that you are getting ideas from this piece of writing as
well as from our argument made at this time.
wygląda smakowicie! już niedługo też zabieram się do pieczenia babki:) pozdrawiam serdecznie:)
Hmm, ja nie mam potrawy bez której nie wyobrażam sobie świąt. Natomiast Twoja babka wygląda bajecznie! Z chęcią zjadłabym kawałek, albo dwa kawałki ;) A najlepiej to jeszcze z polewą czekoladową :)
Masz rację – polewa czekolada też jest świetna <3
Cóż za pyszności :) ! Każde zdjęcie jest tak apetyczne, chciałabym mieć takie zdolności kuilinarne :)
Już tyle przepisów na babki nazbierałam, że teraz kompletnie nie wiem, którą upiec.
2 szklanki mąki ziemniaczanej i 6 łyżek zwykłej? Pytam, bo planuję ją upiec i dużo tej ziemniaczanej jest.
Zgadza się :P
Babka wygląda pięknie!
niemal identyczny przepis jaki ma moja mama ;-) już czekam na wyśmienitą babkę <3
My w tym roku Święta spędzamy u babci, więc pewnie też będzie babka:))
Pyszności! Wygląda pięknie i smacznie! :)))
very appetizing!
mary-tur.ru
Wygląda po prostu pysznie! I ten lukier… Mmm :)
Babki lubię, ale jeszcze bardzie mazurki z kremem kajmakowym, bez nich nie wyobrażam sobie Świat :)
ja za to jestem odmieniec bo nie lubię bab, makowca a sernik przeważnie tylko na zimno mi smakuje, choc niektóre pieczone zjem ale fanką sernika nie jestem:P
O proszę, to faktycznie oryginalne upodobania jak na polskie warunki ;)
Jaka piękna baba! :D
Woow! Wygląda bajecznie! Piękne zdjęcia!
Kocham takie babki :) smak dzieciństwa :) tym razem nie będzie mi dane nic piec, bo na święta będę gościem :)
Ale apetycznie wygląda! Ja na pewno też będę piekła babeczkę na święta ;)
Mniam…Lubie :)
mm… ależ apetyczna!
Boska!
Nie lubimy zakalców, a sio! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja sobie nie wyobrażam Wielkiejnocy bez mazurka. Cały rok czekam na to ciasto :)
bardzo lubię babkę :)
wygląda bardzo smacznie ;)
a u mnie nie będzie babki, tylko kilka mniejszych babeczek. i do koszyczka i na stół ;) uwielbiam!
This looks super yummi :)
hugs
Svetlana from Lavender Star // BlogLovin //
Instagram // Faceboook
wspaniała baba ! ja upiekę w tym roku cytrynowa i prawdopodobnie chałwową babę świąteczną :)
Jejku, ale puchata Ci wyszła :)) Pyszności :) Porywam kawałek do kawusi :))
wyglądanie smakowicie, bardzo lubię babki i na święta obowiązkowo będzie gościć na moim stole:)))
moja babka wlasnie się piecze ale myslę, że można y zrobić jeszcze jedną, bo zaciekawił mnie twoj przepis :)
Piękna baba <3
mmm wygląda pysznie ;3
mmm wygląda pysznie i na pewno tak smakuje! może kiedyś zrobie ;3
Dzięki za komentarz ;)
Wygląda, że jest puchata i bardzo smaczna!
Wesołego alleluja :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Wow, dodajesz ocet? Nie spotakałam się jeszcze z takim przepisem, czy jest wyczuwalny? U mnie na blogu babka pojawi się dziś wieczorem, zrobiona wczoraj i nawet jeszcze coś z niej zostało :)
Nie jest wyczuwalny, a ciasto lepiej rośnie :)
Ja zawsze na Wielkanoc muszę upiec jakąś babkę:))
o jaaa wygląda przepysznieee <3
Wspaniała babka :) !
Saved as a favorite, I like your blog!|
przyjemnie popatrzeć, uwielbiam babki, jestem jednak na diecie i zamierzam kontynuować ją przez święta. Wesołych świąt :)
Wygląda smacznie :) lubię babki :)
Wygląda super
omnomnom – uwielbiam babki!
Wczoraj wyjedliśmy „poświateczną” – już trochę wysuszona, ale do tego ciepłe kakao i zestaw idealny! :)