WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Drożdżowe rogaliki

22 listopada 2013

Myślę, że mogę powiedzieć „Jestem z siebie dumna”. Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe. Okazało się, że dodałam trochę za mało cukru, ale ogólnie ciasto było ok – miękkie, pachnące i najważniejsze, że pięknie wyrosło. Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju ciasteczek, przygotowałam z niego rogaliki oraz babeczki.

rogale2b

rogale1

Składniki:

15 g drożdzy
350 g mąki pszennej
około 100 ml mleka
2 jajka
w przepisie miałam zapisane 3-5 łyżek cukru, dodałam 4, ale następnym razem na pewno dodam 6 łyżek ;)
25 g roztopionego masła
rodzynki, żurawina i wszelkie bakalie, na które mamy ochotę
cukier puder do posypania
dżem
jajko do posmarowania

Do miski dodajemy mąkę, cukier, jajka oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w mleku, masło, bakalie, jeżeli mamy na nie ochotę*. Mieszamy składniki, przekładamy na blat i zagniatamy, tak aby było gładkie. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy na około godzinę – musi podwoić swoją objętość. Teraz rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy w trójkąty, nakładamy dżem przy jednej z krawędzi trójkąta i zawijamy w roladki, tak aby wyszły nam rogale. Takie ciasto możemy także przełożyć do małych foremek, aby uzyskać drożdżowe babeczki. Następnie znowu czekamy około godziny, żeby ciasto jeszcze urosło. Jeżeli mamy ochotę możemy posmarować jajkiem wierzch rogalików/babeczek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na około 40 minut. Pamiętajcie by sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego!

babkidrozdzowe

babkidrozdzowe2

rogale3

* Pamiętajcie, aby bakalii nie dodawać, gdy przygotowujemy rogaliki. Jeżeli chcecie upiec croissanty np. z rodzynkami, dodajcie je zamiast dżemu, gdy ciasto jest już rozwałkowane.

Napiszcie czy Wy jesteście fanami ciasta drożdżowego :)

PS. Konkurs z okazji pierwszych urodzin bloga: http://chabrowa-ania.pl/konkurs-z-okazji-pierwszych-urodzin-bloga/. Do wygrania kosmetyki Soraya.

Tagi: ciasto, drożdżowe, prosty, przepis, rogaliki

44 komentarze

  1. Justa pisze:
    22 listopada 2013 o 17:52

    ale apetyczne rogaliki! :) to czekam na recenzje, tego rozświetlacza nie miałam okazji spróbować :)

    Odpowiedz
  2. wenus-lifestyle pisze:
    22 listopada 2013 o 17:57

    Recenzja będzie za kilka dni. Muszę go „odpowiednio” przetestować (porzucać o ścianę itd), żeby ocena była rzetelna ;)

    Odpowiedz
  3. Ivy pisze:
    22 listopada 2013 o 17:57

    Uwielbiam rogaliki drożdzowe! a najbardziej takie jakie robi moja ciocia z nadzieniem morelowym:p pyszności:p

    Odpowiedz
  4. Ula pisze:
    22 listopada 2013 o 18:48

    jem oczami! :D

    Odpowiedz
  5. Ania pisze:
    22 listopada 2013 o 19:01

    Ach ten ból. Ja mam w mieszkaniu zepsuty piekarnik. Tzn. podgrzewa tylko od dołu :/ Gdy chciałam zrobić muffinki to mi się spód przypalił, a nadal były niedopieczone. Czuję, że z rogalikami byłoby podobnie. Nawet nie mam co liczyć na to, że właściciele mojego mieszkania kupia mi nowy… :/
    A szkoda, bo lubię piec.
    Dobrze, że cokolowek da się w tym moim piekarniku jeszcze podgrzać :D

    Odpowiedz
  6. wenus-lifestyle pisze:
    22 listopada 2013 o 19:29

    Aniu, współczuję Ci. Zwłaszcza, że lubisz piec, ale myślę, że nic straconego. Jeżeli sakwan ma db piekarnik, to może on się podejmie przygotowania jakiś słodkości dla Ciebie? ;)

    Odpowiedz
  7. Ania pisze:
    22 listopada 2013 o 20:11

    No wlaśnie oboje mamy u siebie w mieszkaniach zepsute piekarniki ! :D

    Skawan to mi może placuszki usmażyć wg Twojego przepisu :) Tzn. smażył mi gdy ostatnio u niego byłam :) Uwierz na słowo – były pyszne :)

    Dziękuję za podlinkowanie u siebie mojego konkursu :)

    Odpowiedz
  8. wenus-lifestyle pisze:
    22 listopada 2013 o 21:09

    A to pech ;/
    To super! Bardzo się cieszę, że Wam smakują. Nie ma za co ;)

    Odpowiedz
  9. Justyna pisze:
    22 listopada 2013 o 22:24

    Kiedyś uwielbiałam takie rogaliki! To znaczy nadal uwielbiam, ale moja dieta ich nie przewiduje :D

    Odpowiedz
  10. xkeylimex pisze:
    22 listopada 2013 o 22:53

    Och nieeeee… Po co ja tu wlazłam o tej porze?! Teraz nabrałam mega ochoty na domowe słodkości, a jest tak późno, że zjedzenie czegokolwiek o tej porze byłoby grzechem (zwłaszcza, jak się waży tyle co ja aktualnie :P). Rogaliki wyglądają mega apetycznie!

    Odpowiedz
  11. Ika pisze:
    22 listopada 2013 o 23:02

    ojej wyglądają tak pysznie :)

    Odpowiedz
  12. Lifemanagerka pisze:
    23 listopada 2013 o 12:08

    Mmmm, uwielbiam takie rogaliki! Ale spoko są też bułeczki, bo mniej roboty z nimi.
    Chociaż mnie i tak nie chce się bawić w takie wypieki i bezczelnie proszę czasem mamę aby upiekła ;)

    Odpowiedz
  13. magda pisze:
    23 listopada 2013 o 14:43

    wyszły idealne:)

    Odpowiedz
  14. aschaaa pisze:
    23 listopada 2013 o 17:57

    wygladaja przepysznie :)

    Odpowiedz
  15. Spokojni Impetycy pisze:
    23 listopada 2013 o 21:27

    Uwielbiam takie pyszności:D

    Odpowiedz
  16. speckled fawn pisze:
    23 listopada 2013 o 22:27

    ależ one przepysznie wyglądają :D ze mnie straszny łasuch, więc pewnie teraz będą mi się śnić ;)

    Odpowiedz
  17. Trajbajowa pisze:
    23 listopada 2013 o 23:07

    Pychota! Od dziecka je uwielbiam :)

    Odpowiedz
  18. nomissn pisze:
    24 listopada 2013 o 00:47

    Przepyszne są takie rogaliki, przy pierwszym razie mogą wystąpić drobne niedociągnięcia :)

    Odpowiedz
  19. Little Glam Dress pisze:
    24 listopada 2013 o 04:56

    z przepisu chętnie skorzystam :) wygląda prze smacznie :)

    Odpowiedz
  20. kudels pisze:
    24 listopada 2013 o 09:47

    jak u mojej babci :))

    Odpowiedz
  21. Cleo pisze:
    24 listopada 2013 o 14:55

    Zjadłabym z wielką przyjemnością, szczególnie teraz – do kawy.
    Pozdrawiam serdecznie i gorąco, życzę przyjemnej niedzieli

    Odpowiedz
  22. jula pisze:
    24 listopada 2013 o 15:10

    uwielbiam drożdżowe wypieki! ja w ogóle lubię jak jest więcej ciasta niż nadzienia, czy to w słodkościach, czy w pizzy, więc takie ciasto jest dla mnie najlepsze ;)

    Odpowiedz
  23. Kejtt pisze:
    24 listopada 2013 o 15:47

    Idealnie pasują do leniwej niedzieli :). Zrobiłaś mi ogromną ochotę :)

    Odpowiedz
  24. Ania pisze:
    24 listopada 2013 o 16:23

    wyglądają przepysznie! :)

    Odpowiedz
  25. M. pisze:
    24 listopada 2013 o 16:34

    Kuchnia to taaaaaak bardzo nie moje klimaty, ale same wypieki wyglądają supersmacznie <3

    Odpowiedz
  26. wenus-lifestyle pisze:
    24 listopada 2013 o 16:43

    Jula, ja też tak wolę. Zresztą widać po rogalikach ;P

    Odpowiedz
  27. anna pisze:
    24 listopada 2013 o 20:42

    Pysznie wyglądają, i przepis prosty, na pewno spróbuje zrobić, bo takie robione przez siebie muszą być boskie i pewnie znikają szybko z talerza :)

    Odpowiedz
  28. pazoo pisze:
    25 listopada 2013 o 09:54

    Wspaniale wyglądają :)

    Odpowiedz
  29. BeTheVogue pisze:
    25 listopada 2013 o 13:49

    Zjadłabym :)

    Odpowiedz
  30. złotowłosa pisze:
    25 listopada 2013 o 14:24

    Teraz to mam ochotę na rogaliki, szkoda że w mieszkaniu nie mam piekarnika

    Odpowiedz
  31. lipoooo pisze:
    25 listopada 2013 o 17:30

    wygladaja przepysznie! ;)

    Odpowiedz
  32. basinepichcenie pisze:
    25 listopada 2013 o 20:45

    Ależ CI wyszły idealne te rogaliki, i ty mówisz, że to pierwsze ciasto drożdżowe? Aż trudno uwierzyć… przepis sobie już zapisałam :) Sama muszę wypróbować :)

    Odpowiedz
  33. wenus-lifestyle pisze:
    25 listopada 2013 o 21:17

    Ciasto drożdżowe piekłam pierwszy raz. Słowo! Rogaliki już kiedyś robiłam (z ciasta francuskiego), więc mam małe doświadczenie ;)

    Odpowiedz
  34. ROZALIAFASHION pisze:
    26 listopada 2013 o 13:14

    Biorę przepis i na święta będą idealne:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/favorite-gold-vogueccom.html

    Odpowiedz
  35. India pisze:
    26 listopada 2013 o 16:16

    Yummy!

    Odpowiedz
  36. Angie pisze:
    26 listopada 2013 o 19:45

    pychota ! jakie śliczne !!!

    Odpowiedz
  37. Kana pisze:
    28 listopada 2013 o 14:48

    Wygląda przepysznie… muszę wykorzystać przepis :)

    Odpowiedz
  38. aisinom pisze:
    1 grudnia 2013 o 12:56

    Rogaliki wyglądaja fantastycznie, a zdjęcia jakie profesjonalne :) wow :)

    Odpowiedz
  39. domowacukierniaewy.blox.pl pisze:
    5 grudnia 2013 o 17:11

    Uwielbiam tego typu malutkie słodkości :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  40. zjedz_mnie pisze:
    10 grudnia 2013 o 15:06

    Duma uzasadniona, rogaliki wyglądają super zachęcająco :)

    Odpowiedz
  41. ladylaura. pisze:
    9 marca 2014 o 20:08

    Wow ,ale rogaliki ,ja piekę drożdżowe bez końca,a zbyt mało cukru można zrównoważyć lukrem na wierzchu,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      9 marca 2014 o 20:11

      Dziękuję za radę :*

      Odpowiedz
  42. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:
    10 marca 2014 o 20:10

    Jestem fanką ciasta drożdżowego, a te rogaliki wyglądają przepysznie : )

    Odpowiedz
  43. Mery pisze:
    4 kwietnia 2014 o 18:28

    Piękne rogaliki :) Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym :) Zapisuje przepis do wypróbowania!

    Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Blogerskie Warsztaty Makijażu
Stylizacja z futrzaną kamizelką
Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • Karolina - Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • michał - Akcent na buty
  • portalporady.pl - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Poli - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Partyzantka - Pomysły na Dzień Matki
  • Delektujemy - Herbata z imbirem
  • Yolkaa - Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie?
  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

© 2025 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes