WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Bezglutenowe ciasteczka owsiane

30 kwietnia 2014

Share

Przepis na ciasteczka owsiane, który za chwilę Wam podam jest najprostszy na świecie! W tradycyjnym przepisie jednym ze składników była mąka pszenna, ale ja chciałam upiec bezglutenowe ciastka i zastąpiłam ją mąką kukurydzianą. Możecie też użyć mąkę ryżową. Takie ciastka owsiane są idealną przekąską na drugie śniadanie w pracy, szkole, na studiach. No sami spójrzcie jakie wyszły smaczne ;)

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis drugie śniadanie przekąska

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis 1 drugie śniadanie przekąska

Przepis na ciasteczka owsiane

Tak jak wcześniej wspomniałam jest on bardzo prosty i szybki. Po prostu mieszamy wszystkie składniki w misce, a następnie formujemy ciasteczka i do pieca! Jeżeli zależy Wam, aby ładniej wyrosły, możecie dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia albo ubić pianę z białek, dodać żółtka i dopiero wtedy pozostałe składniki. Jeżeli wolicie chrupiące, po prostu wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki.

Moje ciasteczka składają się z 2 jajek, pół kostki rozpuszczonego masła (100 gram), 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki płatków owsianych (Pamiętajcie, że owies może być zanieczyszczony i posiadać gluten. Dobrze, gdyby na opakowaniu pojawił się napis „produkt bezglutenowy”), 4 łyżki miodu, 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie). Jeżeli chcecie aby ciasteczka były słodkie możecie dodać pół szklanki brązowego cukru albo ksylitolu (odpowiednia proporcja).  Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączoną funkcją termoobiegu, aż ciasteczka się zarumienią. Smacznego!

składniki ciasteczka owsiane prosty szybki przepis

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis

ciasteczka owsiane prosty szybki przepis przed pieczeniem

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis pieczenie

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis drugie śniadanie przekąska 2

ciasteczka owsiane składniki prosty szybki przepis drugie śniadanie przekąska 3

O amarantusie można więcej dowiedzieć się TUTAJ

 

Może Cie zainteresuje

  • Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynkiNajlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
  • Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe
  • Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkamiPrzepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami
  • Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem
  • Świąteczne wypiekiŚwiąteczne wypieki
  • Jajka faszerowane na WielkanocJajka faszerowane na Wielkanoc
Share

Tagi: bezglutenowe, chrupiące, ciasteczka owsiane, ciastka, dodatek do kawy, drugie śniadanie, owsiane, prosty, przekąska, przepis, pyszne, smaczne, szybki, zdrowa, łatwy

79 komentarzy

  1. basjula pisze:
    30 kwietnia 2014 o 21:07

    ślicznie wyrośnięte ciasteczka :) prezentują się smakowicie

    Odpowiedz
  2. Ania pisze:
    1 maja 2014 o 09:43

    nie dość, że pyszne to i zdrowe:D takie ciacha to ja uwielbiam!:)

    Odpowiedz
  3. wiolkaa93 pisze:
    1 maja 2014 o 10:34

    pychota :)

    Odpowiedz
  4. Back Taste pisze:
    1 maja 2014 o 11:42

    Skusiłabym się na Twoje ciacha:)

    Pozdrowienia:)

    Odpowiedz
  5. nikollet85 pisze:
    1 maja 2014 o 12:57

    uwielbia takie cisteczka, a te wyglądają bardzo apetycznie :)

    Odpowiedz
  6. aschaaa pisze:
    1 maja 2014 o 14:28

    ale zdrowe ciasteczka :) ja tez bede dzis ciasto piekla :)

    Odpowiedz
  7. famfaramfam pisze:
    1 maja 2014 o 17:58

    aż żałuję, ze dziś są pozamykane sklepy! Ciasteczka wyglądają tak apetycznie, że chętnie bym je zrobiła ;)

    Odpowiedz
  8. Kana pisze:
    1 maja 2014 o 21:03

    Już widziałam gdzieś podobny przepis i z chęcią zrobię takie ciasteczka!:) wyglądają na bardzo smaczne:)

    Odpowiedz
  9. Najdzela pisze:
    1 maja 2014 o 21:43

    I takiego przepisu szukałam (niekonieczniebezglutenowego ale owsiane) :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 maja 2014 o 21:57

      Bardzo się cieszę :) w takim razie użyj mąki pszennej ;)

      Odpowiedz
  10. Królowa Karo pisze:
    1 maja 2014 o 22:15

    Muszę sobie spisać ten przepis, bo są smaczne i do tego zdrowe.

    Odpowiedz
  11. pazoo pisze:
    2 maja 2014 o 11:12

    Myślę, że moje dzieci się ucieszą.

    Odpowiedz
  12. domowacukierniaewy.blox.pl pisze:
    2 maja 2014 o 12:58

    Wspaniałe są takie ciasteczka :) Uwielbiam je chrupać :)

    Odpowiedz
  13. bernikula pisze:
    2 maja 2014 o 13:00

    Lubię ciasteczka owsiane, ale sam nigdy nie piekłam tylko kupuję. Dobre są z żurawiną:)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 maja 2014 o 13:36

      Uwielbiam z żurawiną – tutaj właśnie dodałam troszkę. Już mi się skończyła i muszę uzupełnić zapasy. W przeciwnym razie byłoby jej więcej ;)

      Odpowiedz
  14. Pan Deserek :) pisze:
    2 maja 2014 o 13:09

    Wyglądaj fantastycznie ! ;) Uwielbiam takie małe słodkie pyszności :) idealne do kawki i herbatki ;)

    Odpowiedz
  15. Karolina pisze:
    2 maja 2014 o 14:43

    bardzo smacznie wygladają!:)

    Odpowiedz
  16. http://martuu9x.blogspot.com/ pisze:
    2 maja 2014 o 15:33

    ostatnio jadłam bardzo podobne ;) i muszę przyznać, ze mi smakowały ;)

    Odpowiedz
  17. MintElegance pisze:
    2 maja 2014 o 17:44

    lubię owsiane ciasteczka, więc pewnie kiedyś wypróbuję Twój przepis:)

    Odpowiedz
  18. Ervisha pisze:
    2 maja 2014 o 18:44

    Zdrowe i smaczna takie ciasteczka ;D

    Odpowiedz
  19. Emcia pisze:
    2 maja 2014 o 20:25

    wyglądają baaaardzo apetycznie :) z chęcią zjem takowe ze szklaneczką ciepłego mleczka ;)

    Odpowiedz
  20. Rosa pisze:
    2 maja 2014 o 21:25

    Wyglądają smacznie, a przepis dodatkowo bardzo prosty, :)

    Odpowiedz
  21. Anna B pisze:
    2 maja 2014 o 22:01

    Ja w dalszym ciągu ubolewam nad brakiem piekarnika :(

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 maja 2014 o 22:20

      Współczuję kochana ;*

      Odpowiedz
  22. Salvador Dali pisze:
    3 maja 2014 o 08:06

    u mnie również ciacha! :D
    Mniam, mniaaaaam :)

    Odpowiedz
  23. http://cynamon.net.pl pisze:
    3 maja 2014 o 15:01

    Takie ciasteczka świetnie się nadadzą na przekąskę w ciągu dnia. Pięknie wyglądają.

    Odpowiedz
  24. Networkerka pisze:
    3 maja 2014 o 15:03

    Pysznie wyglądają :)

    Odpowiedz
  25. Ola pisze:
    3 maja 2014 o 17:04

    ooo zabieram się za robienie ;3

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    Odpowiedz
  26. bognyprogram pisze:
    3 maja 2014 o 17:19

    Mniam *.* Myślisz, że wyszłyby bez miodu? Bo to jedyny składnik ,którego mi brakuje, a dziś nie ma szans na zakupy.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      3 maja 2014 o 21:42

      Pewnie :P

      Odpowiedz
  27. MAGASHION.PL pisze:
    3 maja 2014 o 18:19

    Właśnie mam na jakies ochote! Wypróbuje!

    Odpowiedz
  28. Renata pisze:
    4 maja 2014 o 09:42

    ulubione ciastka mojego M- może nie koniecznie dietetyczne, ale zawsze owsiane znikają bardzo szybko:)

    Odpowiedz
  29. Eveline pisze:
    4 maja 2014 o 12:01

    coś pysznego:))

    Odpowiedz
  30. Karolina pisze:
    4 maja 2014 o 12:45

    Dzięki Ci za ten przepis! Ostatnio zastanawiałam się do czego mogłabym wykorzystać mąkę kukurydzianą, aby nie poszła na zmarnowanie. Teraz już wiem, będą ciastka :) Muszę tylko nabyć miód, który mi się skończył i zabieram się za pieczenie :)

    Odpowiedz
  31. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:
    4 maja 2014 o 18:48

    Bardzo lubię takie ciasteczka. Są bardzo smaczne i można je jeść bez wyrzutów sumienia : )

    Odpowiedz
  32. napiecyku pisze:
    4 maja 2014 o 20:04

    Lista składników bardzo ciekawa, same ciasteczka pysznie się zapowiadają :)

    Odpowiedz
  33. Addicted to Passion pisze:
    4 maja 2014 o 20:46

    Mmmmm…wygladaja przepysznie :)

    Odpowiedz
  34. Poezja Smaku pisze:
    5 maja 2014 o 00:53

    Pyszne są takie ciasteczka :)

    Odpowiedz
  35. Dieta moja pasja. pisze:
    5 maja 2014 o 08:31

    Ale fajne chrupaczki. :) Proponuję inną wersję…ciastka z ryżowego kleiku dla dzieci, wiórków kokosowych, serka ( on zastąpi tłuszcz) jajka i miodu dla osłody. :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      5 maja 2014 o 10:05

      Dziękuję, wypróbuję :P

      Odpowiedz
  36. Beti pisze:
    5 maja 2014 o 09:13

    Jakie fajne :)) Super przepis :)

    Odpowiedz
  37. Lakierowniczka pisze:
    5 maja 2014 o 14:56

    Uwielbiam takie ciasteczka! Teraz tylko muszę znaleźć ochotnika, który nadąży je dla mnie robić :D

    Odpowiedz
  38. aknaa pisze:
    5 maja 2014 o 15:12

    właśnie takiego przepisu szukałam!!!!

    pozdrawiam i zapraszam

    culinaryisland.blogspot.com

    Odpowiedz
  39. perfeclty-imperfect pisze:
    5 maja 2014 o 17:10

    Mmm od takich ciasteczek zero wyrzutów sumienia ;) Pyszności i samo zdrowie!!! Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  40. Paulina pisze:
    5 maja 2014 o 17:23

    Wyglądają bardzo smakowicie ;)

    Odpowiedz
  41. DRIPFASHION pisze:
    5 maja 2014 o 18:59

    Pysznie wygladaja! :)

    Odpowiedz
  42. redhead87 pisze:
    5 maja 2014 o 19:43

    wyglądają ładnie, ale ja nie toleruję ciasteczek owsianych, nie smakują mi zupełnie i ich zapach mnie drażni :P ale fajny pomysł że z mąką bez glutenu :)

    Odpowiedz
  43. MAYOUME™ pisze:
    5 maja 2014 o 20:09

    Wyglądają przepysznie, kompletnie o nich zapomniałam.Jutro biorę się za pieczenie;-)

    Pozdrawiam ciepło,
    Mayoume

    Odpowiedz
  44. Kasia pisze:
    5 maja 2014 o 21:17

    Ciastka wyglądają rewelacyjnie! :) z płatkami owsianymi jest duży problem, sante są z glutenem, ja kupuję w sklepiku bio i faktycznie trzeba patrzeć na etykiety ;)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      5 maja 2014 o 22:29

      Ja też kupuję w bio ;)

      Odpowiedz
  45. Ola in the kitchen pisze:
    5 maja 2014 o 23:03

    Na jednym ciasteczku bym nie skończyła :D

    Odpowiedz
  46. Ilona pisze:
    5 maja 2014 o 23:40

    ciekawa alternatywa

    Odpowiedz
  47. Agnieszka pisze:
    6 maja 2014 o 10:20

    Już od roku planuję zrobić takie ciasteczka i ciągle przekładam. Mam nadzieję, że wezmę się w garść i w końcu je zrobię.

    Odpowiedz
  48. ania pisze:
    6 maja 2014 o 14:48

    wyglądają przepysznie!!! <3

    Odpowiedz
  49. JULIET pisze:
    6 maja 2014 o 16:54

    Wyglądają na bardzo smacznie!
    Chętnie bym je zjadła :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    Odpowiedz
  50. magadish pisze:
    6 maja 2014 o 17:34

    wyglądają przepysznie

    pozdrawiam cieplutko

    http://www.magadish.blogspot.com

    Odpowiedz
  51. Paulina pisze:
    6 maja 2014 o 18:53

    O rany, wyglądają pysznie i faktycznie są proste w wykonaniu :) Widzę tu u Ciebie sporo pięknie zaserwowanych inspiracji, także na pewno będę Cię odwiedzać! :)

    Odpowiedz
  52. Venus pisze:
    6 maja 2014 o 19:44

    rzeczywiście prosty przepis muszę spróbować :), bo smakowicie wygląda

    Odpowiedz
  53. MTTEAM pisze:
    6 maja 2014 o 20:40

    Jak ja ubolewam że nie mam piekarnika…

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      6 maja 2014 o 22:48

      Niedługo pojawi się deser, do którego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik :P

      Odpowiedz
  54. ladylaura. pisze:
    7 maja 2014 o 17:15

    Pyszne ciastka ,aż chce się pobiec do kuchni i zrobić!.

    Odpowiedz
  55. JUSTYNAPOLSKA pisze:
    7 maja 2014 o 21:34

    lubię takie ciasteczka :)

    ps. a u mnie? NEON GREEN na blogu :)

    Odpowiedz
  56. Olivia pisze:
    8 maja 2014 o 10:31

    nie powiem bo wyglądają mega smacznie, chyba dodam je do listy rzeczy które chciałabym zrobić w przyszłości,a le jeszcze nie potrafię ani gotować ani piec:p pozdrawiam

    Odpowiedz
  57. Daria pisze:
    8 maja 2014 o 12:06

    Koleżanka jakiś czas temu przyniosła do szkoły – przepyszne :)

    Odpowiedz
  58. Olka pisze:
    8 maja 2014 o 12:59

    Bardzo pyszne i zdrowe ciacha :)

    Odpowiedz
  59. kataszka pisze:
    8 maja 2014 o 13:55

    Pyszności! Na pewno wykorzystam przepis:)

    Odpowiedz
  60. Martynika pisze:
    8 maja 2014 o 16:47

    Jestem zafascynowana Twoimi wypiekami :) Tak bardzo smacznie, ach, aż mi w brzuchu burczy :))

    Odpowiedz
  61. Marti pisze:
    8 maja 2014 o 22:13

    Wyglądają przepysznie Zjadłabym, oj zjadła :D

    Odpowiedz
  62. Ciachomania pisze:
    9 maja 2014 o 17:40

    Śliczne i pyszne! A w dodatku zdrowe- idealna kombinacja :)

    Odpowiedz
  63. Beti pisze:
    9 maja 2014 o 20:12

    Bardzo fajnie się prezentują :) Zapisuję do wypróbowania :)

    Odpowiedz
  64. Sosna pisze:
    12 maja 2014 o 18:42

    Smakowite te ciasteczka i wyglądają na proste oraz szybkie :)

    Odpowiedz
  65. Marysia pisze:
    12 maja 2014 o 20:51

    Jej wyglądają mega smacznie, chętnie wypróbuję tego przepisu ;)

    Odpowiedz
  66. Magda C. pisze:
    15 maja 2014 o 14:13

    Mniam! Uwielbiam owsiane, a takie bez glutenu – super!

    Odpowiedz
  67. Basia pisze:
    26 maja 2014 o 20:02

    Wspaniałe są te ciastka, problem jest w płatkach owsianych, gdyż takie z napisem bez glutenu kosztują 3-4 razy drożej . Wtedy takie ciastka wychodzą strasznie drogie.

    Odpowiedz
  68. Beti pisze:
    28 maja 2014 o 16:13

    Pyszne owsiane są po prostu rewelacyjne :)

    Odpowiedz
  69. Dominika pisze:
    3 czerwca 2014 o 21:47

    Ciasteczka wyglądają przepysznie! ;) Na pewno wypróbuję przepis! ;)
    Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  70. Gotuj z Cukiereczkiem pisze:
    22 czerwca 2014 o 13:44

    pysznie wyglądają :)

    Odpowiedz
  71. Han pisze:
    18 sierpnia 2014 o 14:33

    A ile ciasteczek (mniej więcej) wyszło z tego przepisu?

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      18 sierpnia 2014 o 21:49

      Tak naprawdę to zależy od wielkością, na jaką się zdecydujesz ;) u mnie średnica ciastek to mniej niż 5 cm, tak na oko ;) i wyszło ich około 20-30 z tego co pamiętam ;)

      Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Maseczka z siemienia lnianego
Recenzja filmu „Mundial. Gra o wszystko”

Wenus-lifestyle

Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
  • Adam - Jajka faszerowane na Wielkanoc
  • weronika - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • amelka - Perfumy Chloé
  • Naleśniki przepis - Naleśniki ze szpinakiem
  • Anna - Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • kasialol - Domowe maseczki na twarz
  • Gusia - Kilka fajnych ubrań z sieciówek

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

© 2023 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes