1 lipca 2014
Wreszcie są! Jagody – ja je po prostu uwielbiam. Dla mnie to jeden z tych smaków, które jednoznacznie kojarzą się z wakacjami. Nie mam problemów z ich zbieraniem. Może i jest to trochę czasochłonne, ale spacer w lesie z bliskimi to wg mnie najlepszy sposób na spędzenie wspólnie trochę czasu. Oczywiście jak każdy „jagodozbieracz” mam swoje ulubione miejsca, z czasem na pewno je pokażę ;)
350 gram mąki (50 g do posypania stolnicy, 300 g do ciasta)
200 ml gorącej, prawie wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
1 duże jajko
szczypta soli
200 ml jagód
30-50 gram cukru
20 gram mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i 4 łyżki wody, następnie delikatnie mieszamy ciasto przy pomocy łyżki (żeby się nie poparzyć). Jajko wbijamy do pozostałej wody i mieszamy, dodajemy do mąki wraz z oliwą i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Teraz wystarczy nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Aby uzyskać kształt pierogów podobnych do moich, należy złożyć koło na pół, zlepić okrąg, a następnie przy pomocy łyżki zrobić fale.
Zerknijcie TUTAJ jak wyglądają poszczególne etapy lepienia pierogów
Tak naprawdę istnieją dwie szkoły przygotowania jagodowego farszu. Pierwsza opcja to kilka jagód i odrobina cukru albo cukru pudru. Niestety zdarza się, że pierogi „chlapią” i jeśli zdecydujemy się na ten farsz trzeba uważać, żeby przy jedzeniu nie zaplamić ubrania. Druga wersja całkowicie chroni nas przed taką niespodzianką. Mianowicie należy obtoczyć jagody w mące ziemniaczanej. Konsystencja farszu będzie wtedy przypominała jagodowy kisiel.
Farsz nr 1
Farsz nr 2
Nastawiamy wodę, gdy będzie się gotować wrzucamy pierogi do wrzątku. Gotujemy je 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętajmy by nie wrzucać ich za wiele i by przemieszać pierogi kilka razy łyżką, w przeciwnym razie mogą się skleić.
TUTAJ możecie poczytać więcej na temat właściwości jagód.
TUTAJ więcej o pierogach.
Dla zainteresowanych dodaję informację o kaloryczności posiłku ;) w 100 gramach pierogów z jagodami jest około 190 kcal, w tym 5 g białka, 40 g węglowodanów, 1 g tłuszczy
Tagi: ciasto na pierogi, farsz jagodowy, farsz z jagód, ile kalorii mają pierogi z jagodami, jagodowy farsz, kaloryczność pierogi z jagodami, pierogi, pierogi z jagodami, pomysł na jagody, przepis, przepisy
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
ale narobilas mi smaka :)
Ale mi ślinka cieknie….! U mnie niestety małe szanse na kupno jagód… tylko borówki…:(
Pochłonęłabym obie „wersje”. Cudowne jagody i jeszcze cudowniejsze pierogi. :)
borówkiiiii <3 <3 <3 <3
Chce, Chce!! :D
U mnie to zawsze jagody wychodzą bokami w pierogach :D
Za pierogi duszę bym oddała, może nie z owocami, ale te ruskie i z grzybami i kapuchą ;3 jak zazwyczaj zjadam kilka tak tych potrafię po 20! ;D
Wow, to nieźle ;D
Pokażę kiedyś na blogu ruskie i z grzybami i kapustą ;)
piękne fale :) A pierogi bardzo smakowite
Uwielbiam jagody i pierogi z jagodami też! Zjadłabym takie!
uwielbiam takie pierożki:)
O matko ale mi wkręciłaś smaka ^^ jutro akcja lepienie pierogów z jagodami :D
Bardzo mnie to cieszy ;)
chyba wybiore sie na jagody
Zapisuję się na drugi farsz. Mam już na kącie kilka poplamionych jagodami ubrań :)
Wspaniałe, uwielbiam je :) !
No to wiem co jutro jem na obiad:)
Ja uwielbiam pierogi w takim wydaniu. Przyznam, że nie mam cierpliwości do lepienia, a jeść uwielbiam :)
Ja tam wolę same jagody :)
Ojej, ale tu apetycznie :) ! Jest 11 w nocy, a ja dałabym się posiekać za talerz piergów z jaogodami, aż mi ślinka cieknie :D
Kochane jagódki! :)
O rany, wyglądają przepysznie! Ja do pierogów nie mam cierpliwości, na szczęście moja druga połowa robi je wyśmienicie :)
Kurcze ,muszę wypróbować Twój przepis na ciasto na pierogi, bo ja nie daję ani jajka ani oliwy.
A na pierogi mam ochotę, uwielbiam w każdej postaci !
Jak tylko będę miała wolne to robię, bo uwielbiam :)))
ale ładne Ci wyszły! smak lata, omnomnom! :)
same pyszności! moja mama ostatnio narobiła mnóstwo pierogów z jagodami oraz z kapusta i grzybami ;-)
Zazdroszczę <3
this look delicious! thanks for sharing
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam pierogów z jagodami… ;) ale wyglądają bardzo zachęcająco :)
Bardzo apetyczne, pięknie wygladają :)
Muszę koniecznie spróbować dodać mąkę ziemniaczaną do środka, dobrze wiedzieć :)
To moje ulubione pierogi, na piedestale razem z ruskimi ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Wyglądają super :)
Ja nienawidzę zbierać jagód, mam wrażenie, że mi ich wcale nie przybywa w słoiku czy wiaderku. Wolę zbierać grzyby, albo jeżyny, szybciej widać efekty zbierania. :)
Pyszności u Ciebie. U mnie pieorgowo już było. Zdecydowanie wolę jagody zasypać mąką. Myślę, że jeszcze będę robić, bo kiedy jak nie teraz, kiedy jest sezon? Pozdrawiam :)
uwielbiam <3
uwielbiam pierogi z jagodami :)
Rozkosz dla mojego podniebienia….
uwielbiam takie pierogaski :)
jA KOOOOPOCHAM PIEROGI!
Uwielbiam pierogi z jagodami :)
Zjadłabym wszystkie :-)
Pięknie pierożki, a ja mam jeszcze inną metodę na farsz. Mieszam łopatką jagody z cukrem i manną. Ona zawsze przejmie nadmiar cieczy.
Bardzo dziękuję za Twój sposób. Na pewno wypróbuję ;*
Zjadłabym takie pierogi :) Mniam…Może wpadnę do ciebie jak następnym razem będziesz robić :)
Zapraszam ;)
Ehh dlaczego muszę czytać to wieczorem?! Od razu zgłodniałam ;D A tak poważnie przepyszzznie wyglądają te zdjęcia, aż zapachniało mi latem i lasem.. ;))
W takim razie zapraszam do mnie w godzinach rannych ;D
Ale mi smaka narobiłaś! :) Ja niestety muszę jeszcze chwilę poczekać – aparat na zębach skutecznie blokuje mnie przed jedzeniem potraw, które barwią…. ale już niedługo, już niedługo i zjem takie pierogi z jagodami :)))
mmm!! Wygląda pysznie <33333
Wow these look delicious! I wish it was in English :/
http://bellapummarola.blogspot.it/
Pierogów na słodko nie lubię, ale Twoje wyglądają smacznie :)
O rany jak ja bym zjadła takie pierogi :-) pysznosci
kocham i uwielbiam mniam !
ale mi narobiłaś smaka :((((( szkoda, że są takie pracochłonne bo bym je zrobiła dzisiaj….. ale mi się nie chce :D
moja mama robi ale nie tak ładne, zawsze jej się rozwalają.
Przyznam Ci się, że jeszcze nigdy nie robiłam sama pierogów.
Ależ mi smaku narobiłaś! Pycha :)
o rany …uwielbiam ! taki jeden ze smaków lata <3
Ale pięknie prezentują się te Twoje pierogi ;) śliczne są, takie równe i nic się nie porozłaziło.
Uwielbiam pierogi z owocami ;) zrobiłaś mi na nie ochotę, choć za pierogami nigdy nie przepadałam.
Aż chce się zjeść ,takie pyzne .
Uwielbiam pierogi :D
Szczególnie z owocami oraz ruskie :))
Cudowne:)
Nie jadłam w tym roku jeszcze pierogów z owocami. Napatrzę się i potem muszę robić;p
Ostatnio moja mama je serwowała. Coś pysznego. Nawet na kolację można się zajadać, bo to lekkie ; )
Ależ pyszne pierożki :)) jagodowo tu u Ciebie..
uwielbiam pierogi z jagodami, właśnie wybieram się na targ więc napewno kupię jagody :))
Dzięki za komentarz ;)
Uwielbiam pierogi z owocami, śmietaną i cukrem, a najbardziej właśnie z borówkami!!! <3
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Świetny patent na ten drugi farsz, ja właśnie miałam w planach pierogi z jagodami na weekend robić, wiec z chęcią wyoróbuję
Bardzo się cieszę, że wpis się przydał, daj znać czy posmakuje Ci ten farsz ;)
Uwielbiam pierogi z jagodami, podziwiam, że sama je zrobiłaś, a ja jutro spróbuję, mam nadzieję, że mi się uda :)
Powodzenia, będę trzymać kciuki ;)
Uwielbiam :) W tym roku jeszcze nie jadłam!
O tak, chętnie dziś zjadłabym takie smaczne pierogi, u mnie też jagodowy trend :)
Co tu dużo pisać… To jest po prostu poezja! Jadłam niedawno!!!
Aż ślinka leci! Pyszności :)