WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

1 lipca 2014

Share

Pierogi uwielbiamy przede wszystkim za ich wspaniały farsz, ale nie zapominajmy o cieście. Ja lubię delikatne i najlepiej gdy podczas lepienia pierogów jest ono elastyczne. Tajemnica dobrego ciasta na pierogi to dodanie gorącej wody do jego wyrobienia. Ten element odpowiada za jego plastyczność.

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis

Składniki ciasta na pierogi

350 gram mąki (50 g do posypania stolnicy, 300 g do ciasta)
200 ml gorącej, prawie wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
1 duże jajko
szczypta soli

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis 2

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, dolewamy 4 łyżki wody i delikatnie mieszamy ciasto przy pomocy łyżki (żeby się nie poparzyć). Jajko wbijamy do pozostałej wody i mieszamy, dodajemy do mąki wraz z oliwą i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Teraz wystarczy nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Aby uzyskać kształt pierogów podobnych do moich, należy złożyć koło na pół, zlepić okrąg, a następnie przy pomocy łyżki zrobić fale.

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 9

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 10

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 11

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 13

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 14

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 15

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 16

Nastawiamy wodę, gdy będzie się gotować wrzucamy pierogi do wrzątku. Gotujemy je 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętajmy by nie wrzucać ich za wiele i by przemieszać pierogi kilka razy łyżką, w przeciwnym razie mogą się skleić.

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 6

Wieczorem pojawi się przepis na pierogi z jagodami. Będzie pysznie – obiecuję! Sprzedam tajemnicę rewelacyjnego jagodowego farszu ;)
Przepis na pierogi z jagodami już na blogu, TUTAJ

TUTAJ możecie poczytać o właściwościach czarnych jagód.
 

Może Cie zainteresuje

  • Pierogi z jagodami – przepisPierogi z jagodami – przepis
  • Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkamiPrzepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami
  • Jajka faszerowane na WielkanocJajka faszerowane na Wielkanoc
  • Sernik na zimno przepisSernik na zimno przepis
  • Pierogi z wiśniamiPierogi z wiśniami
  • Drożdżowe rogalikiDrożdżowe rogaliki
Share

Tagi: ciasto, ciasto na pierogi, elastyczne ciasto, najlepsze ciasto na pierogi, pierogi, pierogi ciasto, prosty przepis, przepis, przepis na pierogi, przepisy, pyszne ciasto na pierogi

33 komentarze

  1. http://fashionable.com.pl/ pisze:
    1 lipca 2014 o 11:45

    A ja bym takie z kurkami zjadła…

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 11:49

      O, widzisz! I to jest pomysł ;)

      Odpowiedz
  2. magma pisze:
    1 lipca 2014 o 11:49

    O dawno nie robiłam pierogów:) Czas wykorzystać owoce:)

    Odpowiedz
  3. Jula pisze:
    1 lipca 2014 o 11:56

    idę lepić pierogi ;D

    Odpowiedz
  4. anioleek89 pisze:
    1 lipca 2014 o 12:10

    Uwielbiam pierogi, ale głównie ruskie :)

    Odpowiedz
  5. Alexandra pisze:
    1 lipca 2014 o 12:59

    Ale i tak jestem zdania , że nie ma to jak pierogi od mamy <3

    http://interior-telegraph.blogspot.com/

    Odpowiedz
  6. Kuchnia u Krysi pisze:
    1 lipca 2014 o 13:07

    Pyszne pierogi z jagodami. Ja do ciasta dodaję masło zamiast oliwy i nie dodaję jajka. Z oliwą też robiłam, ale do owoców wolę ciasto maślane. Moim zdaniem jest bardziej delikatne :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 13:08

      Też czasami dodaję masło ;) Ale faktycznie poprawię przepis, może ktoś będzie wolał maślane ;)

      Odpowiedz
  7. Justyna pisze:
    1 lipca 2014 o 13:31

    narobiłaś mi smaka na pierogii z jagodami ;)

    Odpowiedz
  8. passionatka pisze:
    1 lipca 2014 o 13:36

    Ciasto jest bardzo ważne, a właśnie o tym wiele osób zapomina.. Sezon owocowy w pełni, warto to wykorzystać ;)

    Odpowiedz
  9. Paulina pisze:
    1 lipca 2014 o 13:37

    Bardzo ładnie Ci te pierożki wychodzą i po raz kolejny zachwycam się estetyką zdjęć! :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 13:44

      Bardzo dziękuję ;* Jest mi miło :)

      Odpowiedz
  10. Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/ pisze:
    1 lipca 2014 o 14:31

    Uwielbiam pierogi w każdej postaci ale nie lubię ich sama robić :(

    Odpowiedz
  11. wulkan-smaku pisze:
    1 lipca 2014 o 14:32

    Tego sposobu z łyżeczką nie znałam, na pewno kiedyś wykorzystam ;)

    Odpowiedz
  12. Łukasz pisze:
    1 lipca 2014 o 14:36

    Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z jagodami :D

    Odpowiedz
  13. Magda pisze:
    1 lipca 2014 o 14:44

    Mmmmmm pierogi z jagodami<3 przepis na ciasto na pierogi sobie zapiszę i wiem co dzisiaj będę robić na kolacje:)

    Odpowiedz
  14. Anonim pisze:
    1 lipca 2014 o 15:38

    też dziś mam pierogi :)

    Odpowiedz
  15. Ciążowe Zachcianki pisze:
    1 lipca 2014 o 15:47

    Bardzo lubię pierogi, ostatnio robiłam ruskie:) Twoje wyglądają bardzo smacznie. U mnie już wkrótce koktajl z jagód.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 15:50

      Też planuję jakieś koktajle ;)

      Odpowiedz
  16. InfallibleLifestyle pisze:
    1 lipca 2014 o 15:49

    Ale smakowicie wyglądają :) Już dawno sama nie robiłam pierogów :)

    Odpowiedz
  17. Neelisaa pisze:
    1 lipca 2014 o 15:59

    Ja nie przepadam za pierogami z owocowym nadzieniem, ale chętnie wypróbuję Twój przepis robiąc pierożki dla bliskich ;)

    Odpowiedz
  18. Mimi pisze:
    1 lipca 2014 o 16:14

    oj uwielbiam pierogi ale niestety teraz dieta i zajadam coś zupełnie innego ;)

    Odpowiedz
  19. Rose Of Europe pisze:
    1 lipca 2014 o 16:47

    Ooo..przypomniałaś mi o pierogach z jagodami. Pyszności. Muszę się zmobilizować w wolnym czasie i spróbować zrobić. :) Uwielbiam je, a tak dawno nie jadłam, że zapomniałam wprost o ich istnieniu.
    Dziękuję za komentarz na moim blogu. :) Za każdy odwdzięczam się tym samym :)
    Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  20. Nippi pisze:
    1 lipca 2014 o 18:44

    Ja już na pierogi patrzeć nie mogę ponieważ codziennie lepie je w pracy, ale z jagodami pierożki są przepyszne !

    Odpowiedz
  21. Angie pisze:
    1 lipca 2014 o 21:09

    Jagodowe są najlepsze, z truskawami tez moga być :)

    Odpowiedz
  22. żaneta pisze:
    3 lipca 2014 o 11:32

    pierogi uwielbiam i mogłabym się tylko nimi żywić,

    Odpowiedz
  23. Twoja Wyspa pisze:
    3 lipca 2014 o 12:38

    Najlepsze są ruskie pierogi :) Idziemy lepić !!!

    Odpowiedz
  24. Magda C. pisze:
    3 lipca 2014 o 15:12

    Domowe pierogi najlepsze!

    Odpowiedz
  25. Vea pisze:
    4 lipca 2014 o 22:02

    Mmm pyszności :)

    Odpowiedz
  26. rogaczki pisze:
    4 lipca 2014 o 22:50

    Uwielbiam pierogi i mistrzynią w ich robieniu jest moja sąsiadka! :) Ostatnio rozsmakowuję się w tych z soczewicą, ale na słodko również lubię. Może czas w końcu wypróbować samemu swoje kuchenne możliwości w temacie pierogów :P
    pozdrawiam, A

    Odpowiedz
  27. elmundooo pisze:
    8 lipca 2014 o 11:38

    It Looks so nice and yummy…..i wish u could translate it also into english <3

    http://www.theeche.com

    Odpowiedz
  28. Paweł pisze:
    2 sierpnia 2014 o 01:11

    Bardzo mi się podoba wasza strona,taka przejrzysta

    Odpowiedz
  29. ciornaofca pisze:
    12 sierpnia 2014 o 14:48

    o rany ale smaczka mi narobiłaś <3 kocham pierogi

    Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Czarne jagody – właściwości
Pierogi z jagodami – przepis

Wenus-lifestyle

Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
  • Adam - Jajka faszerowane na Wielkanoc
  • weronika - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • amelka - Perfumy Chloé
  • Naleśniki przepis - Naleśniki ze szpinakiem
  • Anna - Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • kasialol - Domowe maseczki na twarz
  • Gusia - Kilka fajnych ubrań z sieciówek

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

© 2023 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes