WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Ciasto marchewkowe

29 października 2014

Share

Pisząc dla Was ten wpis jednocześnie zajadam się ciastem marchewkowym. Jest idealne – nie za słodkie, wilgotne i do tego przepięknie wyrasta. Po prostu pyszne! Zazdrościcie, że właśnie jem takie cudo? Biegnijcie do sklepu po poniższe składniki i bierzcie się za pieczenie. Hmn… w sumie ja też za chwilę piekę kolejne, bo zbieram zamówienia od całej rodziny :D

IMG_6481

Składniki potrzebne na ciasto marchewkowe

4 duże marchewki
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczone
pół łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
kilka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2-3 ramiona gwiazdki anyżu
kilka orzechów do ozdoby ciasta

IMG_6395

IMG_6420

IMG_6422

IMG_6424

Ja najpierw przygotowuję wszystkie składniki – siekam orzechy włoskie (orzechy można rozgnieść na mniejsze kawałki przy pomocy wałka na stolnicy), ścieram marchewki na grubych oczkach. Oczywiście, jeśli Wy lubicie startą marchewkę na drobnych, to możecie wybrać tę opcję. Mielę gałkę muszkatołową, cynamon, anyż i goździki na drobny pyłek (oczywiście możecie kupić już zmielone przyprawy :)).
Białka oddzielam od żółtek, dodaję sól i ubijam je na sztywną pianę i usztywniam ją cukrem. Potem dodaję po kolei żółtka. Zmniejszam obroty miksera do 1. Następnie powoli cienkim strumykiem dodaję olej. W drugiej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypuje je do ciasta, stanie się ono bardzo gęste. Następnie dodaję przyprawy, na końcu marchewkę i orzechy. Cały czas prędkość miksera jest nastawiona na 1. Gdy wszystkie składniki są wymieszane, wyłączam mikser i przelewam ciasto do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia albo wysmarowaną odrobiną masła/margaryny i posypaną bułką tartą/pokruszonymi biszkoptami. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy ciasto w 180°C. To czy ciasto jest już gotowe sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka – wbijamy go w ciasto i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest upieczone. Ja ciasto studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy jest już chłodne możemy posypać je cukrem pudrem albo polać masą z serka Philadelphia, która naprawdę idealnie komponuje się z ciastem marchewkowym.

IMG_6500

Składniki na masę z serka Philadelphia

200 g serka śmietankowego Philadelphia
4 łyżki masła
6 łyżek cukru – dobrze jeśli będzie to cukier puder
opcjonalnie ekstrakt waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki około 2-3 minuty. Następnie masę wykładamy na ostudzone ciasto. Ważne, żeby ciasto było chłodne. Możemy je ozdobić tak jak ja, przy pomocy cynamonu i orzechów. Smacznego!

IMG_6458

IMG_6487

Ciasto marchewkowe: (100 g)
wartość energetyczna: 250 kcal
białko: 5 g
węglowodany 27 g
tłuszcz 15 g

Napiszcie czy Wy też lubicie ciasto marchewkowe :)
 

Może Cie zainteresuje

  • Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkamiPrzepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami
  • Bezglutenowe ciasteczka owsianeBezglutenowe ciasteczka owsiane
  • Pierogi z jagodami – przepisPierogi z jagodami – przepis
  • Sernik na zimno przepisSernik na zimno przepis
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianejPrzepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Placuszki jogurtowePlacuszki jogurtowe
Share

Tagi: ciasto marchewkowe, kcal, najlepsze, proste, przepis, przepisy, pyszne, smaczne, szybkie, wilgotne, łatwe

53 komentarze

  1. sylwia pisze:
    29 października 2014 o 22:26

    Ja ciasto marchewkowe piekę najczęściej w postaci muffinek i uwielbiam je za tą wilgotność i cudowny pomarańczowy kolor.

    Odpowiedz
  2. JULIET pisze:
    30 października 2014 o 10:00

    Dzięki za komentarz ;)
    Zawsze chciałam spróbować cista marchewkowego, ale jeszcze nie natrafiła się taka okazja… :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    Odpowiedz
  3. domowacukierniaewy.blox.pl pisze:
    30 października 2014 o 11:25

    Aż ślinka leci, rzeczywiście pyszne ciasto, u Ciebie jeszcze wspaniale wygląda :)

    Odpowiedz
  4. Monika pisze:
    30 października 2014 o 11:30

    Nawet bym nie zgadła, że to marchewkowe tak na pierwszy rzut oka:) Słyszałam, że jest bardzo zdrowe!

    Odpowiedz
  5. Dagmara /Dagonfly pisze:
    30 października 2014 o 11:55

    Marchewkowe ciasto robię zupełnie inaczej, ale Twoje również mnie kusi. Spróbuję :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Daggi pisze:
    30 października 2014 o 12:27

    aż wstyd ale jeszcze nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego więc chyba skorzystam z Twojego przepisu :P

    Odpowiedz
  7. english-at-tea pisze:
    30 października 2014 o 17:51

    Przepadam za marchewką i choć wiele razy widziałam przepisy na ciasta marchewkowe nie zagłębiałam się w szczegóły. Za to tym razem naprawdę mnie naszło na wypróbowanie, a pieczenie nie wydaje się specjalnie trudne. Muszę wypróbować przy pierwszej wolnej chwili! :)

    Odpowiedz
  8. awiola pisze:
    30 października 2014 o 19:33

    To chyba jedyne ciasto, którego nie lubię. Wszystko przez marchewkę.

    Odpowiedz
  9. Natalia - Poezja Smaku pisze:
    31 października 2014 o 02:00

    Bardzo podobne do mojego, jest przepyszne

    Odpowiedz
  10. Magda C. pisze:
    31 października 2014 o 11:46

    Boskie to ciasto marchewkowe :)

    Odpowiedz
  11. lekcjewkuchni.blogspot.com pisze:
    31 października 2014 o 21:35

    Już dawno miałam takie upiec, wygląda pysznie:)

    Odpowiedz
  12. Ania pisze:
    1 listopada 2014 o 15:11

    wow! ciekawy przepis! :)

    Odpowiedz
  13. Najdzela pisze:
    1 listopada 2014 o 21:06

    Smakowicie wygląda :) Podobno ciasta i babeczki z marchewką są bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  14. Renessmen pisze:
    2 listopada 2014 o 12:39

    Wygląda pysznie !

    Muszę przyznać, że już nie raz się zastanawiałam nad zrobieniem tego ciasta ale zawsze dochodziłam do wniosku, że raczej zbyt dobre to ono nie będzie. Teraz jednak koniecznie muszę je upiec:)

    Odpowiedz
  15. tosia.antonina pisze:
    2 listopada 2014 o 21:46

    Marchewkę mogę zjeść w każdej postaci :)

    Odpowiedz
  16. Mrs. Lifestyle pisze:
    3 listopada 2014 o 11:43

    Wygląda przepysznie, uwielbiam ciasto marchewkowe. Sama robię podobne, ale skubnę Twój pomysł na polewę :)

    Odpowiedz
  17. Ania P pisze:
    3 listopada 2014 o 18:57

    Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ciekawa jestem smaku, bo wygląda bardzo apetycznie :-)

    Odpowiedz
  18. Salvador Dali pisze:
    3 listopada 2014 o 19:08

    kooochaaam marchewkowe <3 jeszcze tak najeżone bakaliami :D

    Odpowiedz
  19. http://cynamon.net.pl pisze:
    3 listopada 2014 o 19:30

    Uwielbiam ciasto marchewkowe z orzechami. Twoje wygląda bajecznie ;)

    Odpowiedz
  20. studentka na diecie pisze:
    3 listopada 2014 o 20:31

    Ah już poczułam święta patrząc na to ciacho ;)

    Odpowiedz
  21. Ina pisze:
    4 listopada 2014 o 14:41

    Wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  22. Anna B pisze:
    4 listopada 2014 o 20:18

    Nie cierpię marchewki :)

    Odpowiedz
  23. Słodka Latte pisze:
    5 listopada 2014 o 15:16

    uwielbiam marchewkowe ciasto! najlepsze! ale zawsze robie bez kremu :)

    Odpowiedz
  24. simply lifetime pisze:
    5 listopada 2014 o 19:58

    uwielbiam to ciasto, ale nie polewam go masą, a przekładam w połowie. gdybym nie wiedziała, że ma w sobie marchewkę, nigdy bym nie pomyślała! :)

    Odpowiedz
  25. www.fashionable.com.pl pisze:
    6 listopada 2014 o 14:47

    Uwielbiam marchewkę, ale do ciasta jakoś nie mogę się przekonać…

    Odpowiedz
  26. żaneta pisze:
    6 listopada 2014 o 15:14

    Pyszność, bardzo lubię ciasto marchewkowe, dawno u mnie nie gościło

    Odpowiedz
  27. Olka pisze:
    6 listopada 2014 o 23:57

    Wygląda obłędnie pysznie :) aż ślinka cieknie….

    Odpowiedz
  28. Siwa pisze:
    7 listopada 2014 o 00:04

    Najlepsze, klasyczne wydanie ciasta marchewkowego – z tym cudownym lukrem kremowym i orzechami włoskimi – pyszności!

    Odpowiedz
  29. Ciążowe Zachcianki pisze:
    7 listopada 2014 o 09:07

    Bardzo lubię ciasto marchewkowe i często je robię. Pięknie je udekorowałaś:)

    Odpowiedz
  30. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:
    8 listopada 2014 o 11:55

    wspaniałe, marchewkowe ciasto. cudo : )

    Odpowiedz
  31. Karolina pisze:
    8 listopada 2014 o 13:07

    Świetne, koniecznie muszę takie zrobić :-)

    Odpowiedz
  32. famfaramfam pisze:
    8 listopada 2014 o 13:50

    zawsze po Twoich postach jestem głodna.. muszę w końcu zrobić ciasto ;d

    Odpowiedz
  33. weronika pisze:
    10 listopada 2014 o 22:19

    uwielbiam ciasto marchewkowe! mogę się poczęstować?

    Odpowiedz
  34. ozzie pisze:
    11 listopada 2014 o 15:36

    klasyka, uwielbiam !!!

    Odpowiedz
  35. nikollet85 pisze:
    12 listopada 2014 o 13:13

    o matko… ale pysznosci :)

    Odpowiedz
  36. MAYOUME pisze:
    15 listopada 2014 o 17:53

    Mmm nie pamiętam kiedy jadłam,więc dziś już może nie,ale na dniach na pewno sobie zaserwuję:-)Lubię baaardzo:-)
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  37. Multicoolturalna pisze:
    18 listopada 2014 o 00:57

    Super, prezentuje się przepięknie! :) Zawsze chciałam spróbować takiego ciasta, a że ostatnio coś mnie wzięło do pieczenia, to w wolnej chwili z pewnością wypróbuję. ;)

    A jak już jesteśmy przy kulinariach – zapraszam do siebie na mini-podróż kulinarną po Krakowie! ;)

    Odpowiedz
  38. lutka40 pisze:
    19 listopada 2014 o 11:32

    Bardzo zazdroszczę ! pięknie wygląda

    Odpowiedz
  39. Monika pisze:
    20 listopada 2014 o 11:57

    Nominowałyśmy Cię do Liebster Blog Award. Sprawdź na naszej stronie w poście „Aga odpowiada na wyróżnienie Liebster Blog Award”:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  40. tosia.antonina pisze:
    21 listopada 2014 o 13:16

    Wygląda bardziej na czekoladowe niż marchewkowe :) pędzę po składniki :)

    Odpowiedz
  41. wulkan-smaku pisze:
    22 listopada 2014 o 22:07

    Wygląda cudnie, muszę kiedyś spróbować

    Odpowiedz
  42. Pati pisze:
    24 listopada 2014 o 08:34

    Zatęskniłam za marchewkowym…

    Odpowiedz
  43. beti pisze:
    24 listopada 2014 o 09:19

    Kocham to ciasto :) Piękne Ci wyszło :)

    Odpowiedz
  44. Dieta moja pasja. pisze:
    30 listopada 2014 o 09:56

    Polecam również piernik z marchewką, świetny.
    Zapraszam na szpinakowe ciasteczka :)

    Odpowiedz
  45. dżemdżus pisze:
    4 grudnia 2014 o 19:26

    Pychotka, zapomniałam zupełnie o marchewkowym. Super że mi przypomniałaś :)

    Odpowiedz
  46. Doktorka pisze:
    6 grudnia 2014 o 15:13

    Jak nie lubię marchewek, tak to ciasto wygląda tak smacznie, że chyba bym się skusiła :)

    Odpowiedz
  47. magfashion.pl pisze:
    7 grudnia 2014 o 18:28

    Od jakiegoś czasu szukam fajnego przepisu. Chyba juz znalazłam ;)

    Odpowiedz
  48. myshka pisze:
    6 lutego 2015 o 14:57

    Świetne jest to ciasto, sama takie robię, bo dzieciaki nie chcą jeść marchewki pod żadną inną postacią.

    Odpowiedz
  49. Marzena pisze:
    13 lutego 2015 o 21:20

    Rewelacyjne ciacho, wygląda przepysznie :-)

    Odpowiedz
  50. Obżarciuch pisze:
    19 lutego 2015 o 17:43

    super ciacho :) mogę się poczęstować ?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      19 lutego 2015 o 23:50

      Jasne ;)

      Odpowiedz
  51. Agnieszka pisze:
    25 lutego 2015 o 15:48

    Ciasto marchewkowe, zamawiam całą blachę ;d

    Odpowiedz
  52. codojedzenia pisze:
    22 marca 2015 o 20:24

    Jedno z moich ulubionych ciast!

    Odpowiedz

Leave a Comment to tosia.antonina

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Nasiona chia właściwości
Maseczka z awokado z jogurtem

Wenus-lifestyle

Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
  • Adam - Jajka faszerowane na Wielkanoc
  • weronika - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • amelka - Perfumy Chloé
  • Naleśniki przepis - Naleśniki ze szpinakiem
  • Anna - Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • kasialol - Domowe maseczki na twarz
  • Gusia - Kilka fajnych ubrań z sieciówek

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

© 2023 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes