WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Jak ubić bitą śmietanę?

13 maja 2014

Szczerze mówiąc, miałam nie umieszczać tego posta. Przejrzałam jednak fora kulinarne i przeczytałam, że ubicie bitej śmietany to problem dla wielu początkujących kucharzy. Zatem postanowiłam też dodać i moje rady. A bita śmietana będzie nam bardzo potrzebna do deseru, który pojawi się na blogu za kilka dni ;)

bita śmietana ubita śmietanka jak ubić bitą śmietanę

bita śmietana ubita śmietanka jak ubić bitą śmietanę

Czego potrzebujemy do ubicia śmietany?

  • Mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%. To znaczy, że przed ubijaniem śmietany, musi ona być kilka godzin w lodówce. Pamiętajmy, by przed ubijaniem nie mieszać w misce różnych rodzajów śmietany, zarówno jeśli chodzi o firmę jak i o procentową zawartość tłuszczu. Jeżeli chcemy ubić np. 700 ml śmietanki, a dostępne opakowania to 350 ml, kupmy 2 tej samej firmy i o takiej samej zawartości tłuszczu. W przeciwnym wypadku śmietana może się zwarzyć.
  • Miksera, za pomocą którego będziemy ubijać śmietanę. Ja zawsze korzystam z najmniejszych obrotów i ubijam około 10 minut. Trzeba uważać, by nie przebić śmietany tzn. nie doprowadzić do jej rozwarstwienia. Po prostu kiedy jest ubita, wyłączamy mikser- nie ubijamy jej w nieskończoność ;)
  • Tak naprawdę obojętne jest to kiedy dodamy cukier czy barwnik spożywczy – można zarówno przed jak i po ubijaniu.
  • Jeżeli przygotowujemy krem, którego podstawą jest bita śmietana, to serek homogenizowany czy roztopioną czekoladę dodajemy do ubitej śmietany, a następnie delikatnie mieszamy łyżką.

bita śmietana ubita śmietanka jak ubić bitą śmietanę

Ubitą śmietanę można trzymać w lodówce. Warto przykryć miskę folią spożywczą, aby nie zmieniła zapachu i smaku.

 

Tagi: do ciast, do tortów, jak ubić bitą śmietanę, jak ubić bitą śmietankę, jak ubić śmietanę, jak ubić śmietankę, jak zrobić bitą śmietanę, jak zrobić bitą śmietankę, krem, poradnik, przepis, rady, ubicie śmietanki, ubicie śmietany

56 komentarzy

  1. mama.laurki.testuje pisze:
    13 maja 2014 o 12:13

    Miałam ostatnio warsztaty kulinarne w szkole u córki i dopiero wtedy zauwazyłam jakim problemem dla co poniEketórych rodziców jest ubicie śmietany.
    Ci najmądrzejsi i wyrywający się do wszystkiego zważyli mi ponad 1,5 litra śmietany… Masakra..

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      13 maja 2014 o 12:57

      Trzeba uważać ;)

      Odpowiedz
  2. Venus pisze:
    13 maja 2014 o 12:57

    świetne rady :)

    Odpowiedz
  3. pazoo pisze:
    13 maja 2014 o 13:27

    Nie no!!! błagam Cię, teraz będę cały dzień o bitej śmietanie myślała…Twoja wygąda bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
  4. bernikula pisze:
    13 maja 2014 o 13:28

    O proszę jakie przydatne rady, a wydawałoby się, że ubicie śmietany to „pikuś”:)

    Odpowiedz
  5. Zdeterminowana Ana pisze:
    13 maja 2014 o 14:25

    Oj sama miałam problem ostatnio ze śmietaną, niedostatecznie ją schłodziłam i trochę się rozwarstwiła. Była dobra, lecz „płynu” trochę pozostało. :D

    Odpowiedz
  6. MintElegance pisze:
    13 maja 2014 o 14:27

    dobrze wiedzieć czy nie mieszać śmietan różnych producentów i o różnej zawartości tłuszczu.

    Odpowiedz
  7. weronika | mavelo pisze:
    13 maja 2014 o 15:13

    Skąd ja to znam :)
    Kiedyś starałam się ubić śmietanę po tym jak na pół godziny włożyłam śmietanę do lodówki (a był to upalny dzień). Oczywiście nic z tego nie wyszło :)

    Odpowiedz
  8. http://cynamon.net.pl pisze:
    13 maja 2014 o 15:50

    No ubijanie śmietany może być zdradliwe. Niby prosta czynność ale jak się nie dopilnuję paru kwestii to może być problem ;)

    Odpowiedz
  9. Moje Wypieki I Nie Tylko pisze:
    13 maja 2014 o 16:55

    Pięknie ubita śmietana i mądre rady. Może ja dorzucę jeszcze jedną – Ewy Wachowicz. Aby śmietana się nie rozwarstwiała dobrze jest, pod koniec ubijania, dodać trochę mleka w proszku. Pozdrawiam. :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      13 maja 2014 o 17:24

      O! Nie wiedziałam o tym. Dziękuję ;*

      Odpowiedz
  10. Beti pisze:
    13 maja 2014 o 17:13

    Fajne porady :) Na pewno się przydadzą :)

    Odpowiedz
  11. Olka pisze:
    13 maja 2014 o 17:15

    Bardzo jak się okazuje przydatny wpis :)) niby rzecz prosta…. ale właśnie gdy się pamięta o tych kilku zasadach.
    Niecierpliwie czekam na deser z jej udziałem :)))

    Odpowiedz
  12. My strawberry fields pisze:
    13 maja 2014 o 17:18

    Na szczęście z deserami sobie radzę, gorzej z pieczeniem mięsa ;)

    Odpowiedz
  13. Salvador Dali pisze:
    13 maja 2014 o 17:36

    widzisz-po komentarzach widzę, że post się przydał :)
    Ja już swoje z bitą śmietaną mam za sobą, więc własną taktykę opracowałam :D

    Odpowiedz
  14. Ania pisze:
    13 maja 2014 o 17:44

    też kiedyś myślałam, co w tym trudnego? jednak odkad bloguję i doradzam początkującym wiem, że może to sprawić kłopot :)

    Odpowiedz
  15. stylstynka pisze:
    13 maja 2014 o 17:44

    Dzięki Tobie już wiem, jak prawidłowo ubijać bitą śmietanę! ;D
    Niby sprawa banalna, ale rady bardzo przydatne :)

    http://stylstynka.blogspot.com/

    Odpowiedz
  16. Justyna pisze:
    13 maja 2014 o 19:18

    Faktycznie niektórzy nie potrafią takich rzeczy ;-)

    Odpowiedz
  17. Dieta moja pasja. pisze:
    13 maja 2014 o 20:14

    Czasem jak ktoś nadgorliwy nie ma ubitej śmietany, ale masło. :)
    Jest jeszcze mały patent…aby śmietana nam nie podeszła wodą już do ubitej dodajemy dwie łyżki mleka w proszku.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      13 maja 2014 o 20:56

      Dokładnie, można się dorobić masła ;)
      Dziękuję, nie wiedziałam o tym ;)

      Odpowiedz
  18. Krystyna Boner pisze:
    13 maja 2014 o 23:35

    Świetny post. Dobrych rad nigdy za wiele. A ze śmietaną to jak…. z jajkiem Pozdrawiam, :)

    Odpowiedz
  19. Natalia pisze:
    14 maja 2014 o 01:01

    Uwielbiam bitą śmietanę, te z torebki i spreju nie mogą nawet postać przy prawdziwej.

    Odpowiedz
  20. agnieszka pisze:
    14 maja 2014 o 09:30

    Wszystko idealnie podsumowane ;))

    Odpowiedz
  21. Ervisha pisze:
    14 maja 2014 o 11:13

    Przydatna rada :)

    Odpowiedz
  22. domowacukierniaewy.blox.pl pisze:
    14 maja 2014 o 12:21

    Ja już (odpukać) nie mam większych problemów z ubijaniem śmietany i ubijam ją podobnie jak Ty :)

    Odpowiedz
  23. Joanna pisze:
    14 maja 2014 o 14:03

    uwielbiam ;)

    Odpowiedz
  24. MAYOUME™ pisze:
    14 maja 2014 o 17:41

    Super teraz tylko czekać na ten deser;-)

    Pozdrawiam ciepło,
    Mayoume

    Odpowiedz
  25. dżemdżus pisze:
    14 maja 2014 o 18:26

    Doskonałe porady dla początkujących ubijaczy śmietany. Przesłałam linka pewnej młodej osobie, która zaczyna swoją przygodę z deserami :)

    Odpowiedz
  26. Izabela pisze:
    14 maja 2014 o 18:33

    Wydaje się łatwe, rady sensowne, ale niestety, gdy pogoda jest burzowa to można się spodziewać wszystkiego i śmietana robi co chce choćbyśmy na głowie stawali. Ja bym jeszcze dodała schłodzenie miski, w której ubijamy i łopatek miksera – śmietanka lubi zimno :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      14 maja 2014 o 20:40

      To prawda, można schłodzić miskę i „trzepaczki” ;)

      Odpowiedz
  27. Addicted to Passion pisze:
    14 maja 2014 o 21:17

    Problemow z ubijaniem nigdy nie mialam, ale z przechowywanie owszem, zawsze podbiega mi woda….

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      14 maja 2014 o 22:02

      Dziewczyny piszą, że zapobiega temu mleko w proszku ;)

      Odpowiedz
  28. Ania P pisze:
    14 maja 2014 o 22:11

    Jak najbardziej przydatne, tym bardziej dla takiego kogoś jak ja, bo nie potrafię robić deserów ;-)

    Odpowiedz
  29. Królowa Karo pisze:
    14 maja 2014 o 23:47

    Bardzo cenne wskazówki!

    Odpowiedz
  30. Doktorka pisze:
    15 maja 2014 o 00:11

    Zabawny post. Naprawdę nie zdawałam sobie sprawy, iż niektórzy mogą nie wiedzieć jak ubić bitą śmietanę :)

    Odpowiedz
  31. Paulina pisze:
    15 maja 2014 o 08:11

    Narobiłaś mi ochoty na bitą śmietanę ;)

    Odpowiedz
  32. Magda C. pisze:
    15 maja 2014 o 14:13

    Za bitą śmietaną nie przepadam, ale do tortów i kremów się przydaje :)

    Odpowiedz
  33. Kaś pisze:
    15 maja 2014 o 18:07

    w sumie nigdy nie dodawałam dwóch różnych śmietan, ale na przyszłość, gdyby mi przeszło takie coś przez myśl, będę już wiedziała :)

    Odpowiedz
  34. JULIET pisze:
    15 maja 2014 o 18:08

    Dzięki za komentarz ;)
    Bardzo fajny i przydatny post!! :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    Odpowiedz
  35. Spokojni Impetycy pisze:
    15 maja 2014 o 20:22

    Póki co jakoś dajemy sobie z tym radę, ale post – faktycznie, jest przydatny! :)

    Odpowiedz
  36. Blogowy Świat pisze:
    15 maja 2014 o 21:05

    Uwielbiam bitą śmietanę pamiętam jak byłam mała zawsze oblizywałam widełki od robota ;)

    Odpowiedz
  37. Małgosia-napiecyku pisze:
    15 maja 2014 o 21:49

    Ciekawa propozycja, na pewno spróbuję :)

    Odpowiedz
  38. marcela pisze:
    15 maja 2014 o 23:42

    oooo! super! to wbrew pozorom nie takie łatwe

    Odpowiedz
  39. Karolina pisze:
    15 maja 2014 o 23:53

    Uwielbiam!! Przy ubijaniu trzeba uważać, żeby nie przebić bo zamiast pysznego deseru zrobi się masło ;P znam to z autopsji ;)

    Odpowiedz
  40. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:
    16 maja 2014 o 12:14

    Uważam, że to bardzo wartościowy wpis : )

    Odpowiedz
  41. Daggi pisze:
    16 maja 2014 o 12:56

    OMG ubijając albo zaraz po na pewno bym z połowę wyjadła lol

    Odpowiedz
  42. Ola in the kitchen pisze:
    16 maja 2014 o 21:28

    Nie wiedziałam, że ktoś może mieć problemy z ubiciem śmietany ;}

    Odpowiedz
  43. perfectly-imperfect pisze:
    16 maja 2014 o 21:51

    Chyba jeszcze nigdy w życiu nie robiłam sama prawdziwej bitej śmietany!!! Ale myślę, że może niedługo nadejdzie dzień kiedy postanowię upiec jakieś ciasto ;) Wtedy na pewno wrócę do Twoich porad.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      16 maja 2014 o 22:05

      Przygotuj lody http://wenus-lifestyle.pl/2014/05/najlepszy-przepis-na-domowe-lody-bez-mieszania-bez-maszynki/

      Odpowiedz
  44. nicek102 pisze:
    18 maja 2014 o 11:39

    mnie się kiedyś zrobiło masło zamiast puszysta biała śmietana, więc stratna nie byłam chyba tylko na tym że zelówki zdarłam, aby pobiegać po sklepach za nową śmietaną ( była sobota wieczór i rozpoczęta produkcja ciasta )

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      18 maja 2014 o 11:55

      Ojej, czasem takie wpadki się zdarzają ;)

      Odpowiedz
  45. MAGASHION.PL pisze:
    18 maja 2014 o 18:28

    Wygląda apetycznie!

    Odpowiedz
  46. Angie pisze:
    18 maja 2014 o 22:30

    super rady, wezmę do serca

    Odpowiedz
  47. mixoflife pisze:
    27 maja 2014 o 21:21

    no to teraz tylko truskaweczki i pycha deser! :)
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  48. Karolina pisze:
    25 czerwca 2014 o 09:34

    Bardzo dobre rady! :)

    Odpowiedz
  49. Joanna pisze:
    14 stycznia 2016 o 21:12

    Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

    Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Recenzja filmu „Mundial. Gra o wszystko”
Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki
Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • Karolina - Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • michał - Akcent na buty
  • portalporady.pl - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Poli - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Partyzantka - Pomysły na Dzień Matki
  • Delektujemy - Herbata z imbirem
  • Yolkaa - Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie?
  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

© 2025 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes