5 sierpnia 2014
Hej! Dzisiaj przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Oczywiście, jeśli ktoś nie unika glutenu wystarczy po prostu zmienić mąkę kukurydzianą na zwykłą tortową mąkę pszenną. Ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę pyszne. Zniknęło po 3 godzinach od wyjęcia z piekarnika i to chyba najlepszy dowód na to, że warto je upiec ;)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki kukurydzianej (wersja bezglutenowa) lub pszennej (wersja glutenowa)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
10-15 śliwek
szczypta soli
Drylujemy śliwki. Oddzielamy białko od żółtek, dodajemy odrobinę soli, ubijamy na sztywną pianę. Łyżkę białka przekładamy na mały talerzyk, będzie nam to potrzebne później. Do białek dodajemy cukier, następnie pojedynczo żółtka, cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty miksera do 2 i dosypujemy oba rodzaje mąki. Miksujemy około minuty, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto wylewamy do blachy. Teraz obtaczamy śliwki w białkach i wykładamy je na ciasto. To zapobiegnie ewentualnemu zakalcowi. Jeżeli zdarzy się tak, że zapomnimy odłożyć odrobinę białek, możemy zastąpić je mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, by warstwa mąki ziemniaczanej na owocach była cienka. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 160°C z włączoną funkcją termoobiegu (wkładamy do już rozgrzanego piekarnika). Biszkopt studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Smacznego!
Tagi: bezglutenowe ciasto ze śliwkami, bezglutenowy biszkopt, ciasto, ciasto ze śliwkami, idealne, proste, proste ciasto, prosty przepis, przepis, przepisy, pyszne, śliwki, smaczne, łatwe, łatwe ciasto
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
wygląda przepysznie! jadłabym!
muszę wypróbować koniecznie :) narobiłaś mi apetytu! :) :*
Ze śliwkami – pycha!
ojej, ale ja nie lubię takich ciast :( a moja mama zawsze je piecze
Ze śliwkami… mniam ;D
yummy, love it
http://amandachic.com/
ostatnio śliwek mam pod dostatkiem, ale zrobiłam z nich dżem! :) Twoje ciacho też wygląda smacznie :)
Apetyczne ,ze śliwkami dawno nie jadłam ciasta.
pysznie wygląda :)
Teraz mi narobiłaś ochoty na takie ciasto. Szkoda, że nie mam ręki do pieczenia :(
Spróbuj, przepis jest dla początkujących kucharzy. Może okaże się, że masz rękę do pieczenia :D
Mniam! :)
Ale pyszności !
zbieram się i zebrać się nie mogę za takie fajne ciacho ;) na pewno było pyszne :)
Rzeczywiście szybki i łatwy przepis, aż mi ślinka pociekła, jestem niestety obecnie na diecie oczyszczającej, bez cukru. W ogóle oduczam się od cukru, bo nadużywam!
Fajny przepis :)
Wygląda mega pysznie, niestety jeszcze nie dorobiłam się piekarnika. Jak tylko go kupię to rozpocznę kulinarne eksperymenty :)
pychotka!
Przepysznie wygląda :)
Robię tak biszkopt bezglutenowy :) fajnie że wyrasta takze z owocami, nie wiedziałam :)
Jakie apetyczne. I ten kolor :)
A Ty piekłaś swoją wersję z której mąki? ;) Szukam właśnie czegoś bezglutenowego i ten przepis bardzo mnie ciekawi ;))
Z mąką kukurydzianą :)
mniam! o matko! jak to wygląda! pyyyycha!
ale jadłabym takie ciacho :)
Mniam, śliweczki bardzo apetycznie wyglądają! :)
na mące kukurydzianej jeszcze nie robiłam ciacha, ciekawe :)
Wow! Wygląda naprawdę genialnie :) Teraz sezon na śliwki w pełni więc można tworzyć śmiało takie cuda :)
ciasta ze śliwkami są przepyszne.. :)
Ze śliwkami to porywam duży kawałek :) Uwielbiam :))
Pięknie wygląda – trzeba korzystać póki sezon na śliwki w pełni.
Dokładnie!
Podoba mi się to Twoje ciasto:) Oj, zjadłabym kawałek. Chyba będę musiała zrobić na weekend.
A ja chyba spróbuję na kukurydzianej mimo wszystko, bo nigdy nie piekłam ciasta na takiej mące.
Oj zjadłabym sobie teraz :) wygląda pysznie!
Och! Znów robisz mi ochotę na ciasto!
Już ostatnio próbowałam Twojego przepisu na ciasto z wiśniami:) Wyszło przepysznie! Wszyscy się delektowali :)
Bardzo się cieszę :D
Właśnie szukałam przepisu na dietetyczne ciasto ze śliwkami. Twoje wygląda bardzo smakowicie, podkradam przepis :)
Nie dziwie się, że tak szybko zniknęło
Aż mi ślinka cieknie :) jak na nie patrze :P
Ja robiłam taki biszkopt (z tym, że bez cukru)- z owacami musi być jeszcze lepszy!
Jejku jak dawno śliwek nie jadłam! Ciacho wygląda przepysznie!
ciasto wygląda przepysznie : )
pychota :)
Wygląda smakowicie!
Wspaniałe ciacho, plus za to, że bezglutenowe :) Do zrobienia !
Wygląda to pysznie, bardzo mi się podoba.
Wygląda baaardzo apetycznie!:)
świetny przepis, z pewnością wypróbuje ;)
O jaaaa, wygląda cudnie! Wproszę się kiedyś na takie :))
Zapraszam :)
Wygląda naprawdę pysznie! :)
Mąż będzie miał z Tobą bardzo dobrze ;)) :)
Pyszne ciacho ze śliwkami :)
Śliweczki moje ukochane :D
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to koniecznie muszę je zrobić!! :)
Pycha! Uwielbiam śliwki! Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie ciasto:)
Pyszniasto wygląda :) chętnie bym zjadła kawałeczek do kawki którą właśnie piję…
Ale smakowicie tu się prezentuje:)
Pozdrowienia:)
Od słodkiego mnie ostatnio odrzuca…
Przepysznie wygląda :) mniam !
Nawet teraz o 2;30 zjadłabym z dokładką ;D wygląda pysznieee!
Koniecznie musze takie zrobić, jak tylko powrócę w rejony zblizone do piekarnika :)
Swojego czasu stosowałam dietę bezglutenowa. Takie przepisy to skarb !!! pozdrawiam :)
Pięknie zfociłaś to ciasto! Wygląda pysznie, a pewnie jeszcze pyszniej smakuje. Zazdroszczę talentu kulinarnego.
Zastanawiam się czy wyszło by to samo w wersji z wiśniami? Bo bezglutenowość tego ciasta jest bardzo na plus, a ja mam akurat kilogram wiśni do zagospodarowania :)
Oczywiście, że tak. Wszystko jedno jakie owoce dodasz :)
Znakomite ciasto i do tego te śliweczki :) Pozdrawiam!
ale wygląda apetycznie, uwielbiam Twoje przepisy! ♥
Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepis!
Świetny blog, będę zaglądać :)
Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
Mniami! Zaraz idę po śliwki i sprawdzam przepis!
http://ysiakova.blogspot.com
Co ja zrobię, że jak zobaczę na zdjęciu ciacho to muszę wejść, wertować przepis i zapisywać go szybko w głowie? Piękny placek, wydaje się też prosty – z pewnością go wypróbuję! super sprawa, że kilka składników i sezonowe owoce potrafią umilić wielu ludziom wieczór, prawda?
Piękne śliweczki i pyszne ciasto, mniam
Niestety po 30 min pieczenia ciasto surowe
Jejku, zapomniałam napisać, że wkładamy do już rozgrzanego piekarnika, dlatego, że to biszkopt, poza tym studziłaś go w pikearniku – wtedy też troszkę dojdzie :)
Wspaniale wygląda!!!
przepysznie wygląda to ciasto
Uwielbiam takie proste, domowe ciasta z owocami:) z chęcią wypróbuję przepis:)
A dałoby się z innej mąki? Np. gryczanej? Bo mi się nie chce iść po kukurydzianą, a w domu mam owsianą (bezglutenową), orkiszową, gryczaną i żytnią.
Pewnie, że możesz użyć zamiennika ;)
A i ryżową.
mniam!
Dzięki wielkie, zrobiłam wczoraj i wyszło pysznie. Zrobiłam na gryczanej. Co prawda śliwki były takie na wpół surowe, może dlatego że dałam inną odmianę, ale to nawet lepiej, bo zdrowiej, następnym razem tylko obiorę ze skórki. Już prawie nie ma placka. Mniam! Dzięki.
Bardzo się cieszę, że wyszło :)
Wygląda interesująco :)
Fajny przepis! Teraz sezon na śliwki sie rozpoczyna, więc pewnie przetestuję :)
Bardzo fajne ciacho, mam mąkę kukurydzianą więc niebawem wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie!
Czy zamiast maki ziemniaczanej do ciasta mozna dac wiecej kukurydzianej ?
Hmn… ja bym nie ryzykowała ;)
Mmm pycha! Lecę do kuchni wypróbować przepis :)