18 lipca 2014
Od wieków obiecuję sobie, że upiekę ciasto z wiśniami. Ostatnio jadłam je jako gość. Tak mi posmakowało, że poprosiłam o przepis. Ciasto jest po prostu boooskie!
100 g masła albo margaryny
200 g mąki
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 g masła albo margaryny
100 g cukru
150 g mąki
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
Oprócz tego potrzebujemy około 20-30 dag wiśni i jedno roztrzepane białko – ja wykorzystałam to, które zostało z przygotowania góry do ciasta.
Margarynę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia siekamy na drobno nożem. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy ciasto szybko rękami albo pomagamy sobie łyżką. To ciasto nie lubi, gdy się nim długo bawimy i rozgrzewamy je.
Wykładamy nim dno formy do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika na około 20 minut. W tym czasie roztrzepujemy białko widelcem i otaczamy w nim wiśnie (dzięki temu unikniemy ewentualnego zakalca).
Górę ciasta przygotowujemy w podobny sposób jak dół – siekamy margarynę, mąkę, cukier. Nie musi być tak drobno posiekane jak dół ciasto. Dodajemy cynamon i żółtka, zagniatamy ciasto. Tak jak poprzednio robimy to dość sprawnie.
Spód ciasta wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim wiśnie otoczone w białku, a następnie układamy wg gustu górę ciasta. Teraz wkładamy je z powrotem do piekarnika na około 40 minut. Smacznego!
Tagi: ciasto z wiśniami, ciasto z wiśniami przepis, proste ciasto, przepis, przepis na ciasto, przepisy, pyszne ciasto, szybkie ciasto, wiśniowe ciasto, łatwe ciasto
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
mniam! uwielbiam takie ciacha :)
Akurat mam zamiar robić ciasto z wiśniami, chętnie wypróbuje Twój przepis :)
Pyszne ciasto, z owocami najlepsze :)
Uwielbiam właśnie kruche ciasto z wiśniami, pyszna klasyka :)
każda słodycz z sezonowymi owocami jest pyszna! :)
Boże, jak to smacznie wygląda! Jak tylko będę mieć dostęp do piekarnika (bo mieszkam w akademiku, o dziwo w kuchni nie ma piekarników ;/) to muszę takie ciasto zrobić ;)
A ja właśnie poszukuję przepisów na ciasta z wiśniami – też postanowiłam w końcu upiec:)
wspaniałe ciasto :) kojarzy nam się z wakacjami :)
Pychotka! Uwielbiam takie ciasta :)
Pysznie wygląda :)
Nie przepadam za wiśniami, ale za to uwielbiam czereśnie. Ciekawe czy z czereśniami byłoby równie dobre.
Myślę, że tak. Aczkolwiek ja nie robiłam z czereśniami ;)
mmm… wygląda znakomicie, normalnie palce lizać :)
Ostatnio pierogi.. Tym razem ciasto :)
Wygląda przepysznie!
Prosty przepis więc może i ja się skuszę do wypróbowania :)
w weekend tez robiłam ciasta z wiśniami, jedno kakaowe a drugie jogurtowe na zimno:) Twoje musi być przepyszne :) nawet zamroziłam już porcję wiśni, bo uwielbiam te owoce, tylko drylować nie znoszę :P
Świetne kruche ciasto. Pysznie wygląda. Pewnie z różnymi owocami sprawdzi się, więc można wykorzystać na wiele smaków :)
Świetne ciasto! :)
Pyszne ,też bardzo lubię ciasa z wiśniami .Trudno zrobić w kruchym cieście zakalca ,można co najwyżej przedobrzyć z mąką i wyjdzie za twarde.Zakalce to przypadłość ciast ucieranych i ostatnio tak chętnie pieczonych jogurtowych placków ,więc Twój patent z obtaczaniem owoców w białku zapamiętam ,bo przypuszczam ,że to działa .
To prawda, ale ja mimo wszystko wolę obtoczyć owoce w białku ;)
Bardzo apetycznie się prezentuje, musiało być pyszne.
Dzięki za komentarz ;)
uwielbiam taką kruszonkę na cieście! Moja babcia robi najlepszą :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Fakt, babcine wypieki są najlepsze <3
Fajne ciacho :) Nie wiem dlaczego ale u mnie jakoś mało w tym roku czereśni i wiśni. Rzuciłam się na maliny, chyba mam takie zapotrzebowanie. :)
Wygląda bosko;)
Ciasto z wiśniami ma w planach na weekend:) Twoje wygląda doskonale.
Twoje wypieki zawsze mnie inspirują, zazdroszczę domownikom takiej kulinarnej zdolniachy :) !
Bardzo dziękuję ;* Jest mi miło, mogę zdradzić, że jeden z domowników narzeka, że przeze mnie przytył ;)
Prosto i pysznie! Uwielbiam takie tarty z wiśniami :)
Jak ja lubię takie ciasta :) Pyszności :))
pysznie wygląda, ja kocham wszytskie domowe wypieki
Wiśnie w cieśnie są super :)
wygląd wyśmienicie! chętnie skorzystam z tego przepisu :)
A czy nie można od razu zrobić podwójną ilość ciasta kruchego na górę i dół i przetrzymać górę w lodówce ?
Pewnie, że można! :) Ja po prostu chciałam przetestować jaki będzie efekt, gdy zrobię osobno górę i osobno dół. Ze względu na brak białka góra jest miękka , a dół trochę twardszy.
Uwielbiam. Kruche ciasto i owoce. Z mąką krupczatką jeszcze bardziej kruche:)
Prezentuje się zachęcająco :)
Uwielbiam takie ciasta :)
uwielbiam kruche ciasta z owocami, pychota, wiśnie- moje ulubione :)
no i wyszło obłędne :)
Kolejne, pysznie wyglądające ciastko :)
Do spodu ciasta proponuje też dodać łyżeczkę gęstego jogurtu natualnego, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgne. :D