WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy
  • Kontakt
  • Współpraca

Kącik kulinarny

Pierogi z jagodami – przepis

1 lipca 2014

Wreszcie są! Jagody – ja je po prostu uwielbiam. Dla mnie to jeden z tych smaków, które jednoznacznie kojarzą się z wakacjami. Nie mam problemów z ich zbieraniem. Może i jest to trochę czasochłonne, ale spacer w lesie z bliskimi to wg mnie najlepszy sposób na spędzenie wspólnie trochę czasu. Oczywiście jak każdy „jagodozbieracz” mam swoje ulubione miejsca, z czasem na pewno je pokażę ;)

czarne jagody właściwości pierogi z jagodami przepis

Składniki na pierogi

350 gram mąki (50 g do posypania stolnicy, 300 g do ciasta)
200 ml gorącej, prawie wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
1 duże jajko
szczypta soli
200 ml jagód
30-50 gram cukru
20 gram mąki ziemniaczanej

czarne jagody właściwości pierogi z jagodami przepis 2

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i 4 łyżki wody, następnie delikatnie mieszamy ciasto przy pomocy łyżki (żeby się nie poparzyć). Jajko wbijamy do pozostałej wody i mieszamy, dodajemy do mąki wraz z oliwą i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Teraz wystarczy nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Aby uzyskać kształt pierogów podobnych do moich, należy złożyć koło na pół, zlepić okrąg, a następnie przy pomocy łyżki zrobić fale.

Zerknijcie TUTAJ jak wyglądają poszczególne etapy lepienia pierogów

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 3

Tajemnica genialnego farszu z jagód

Tak naprawdę istnieją dwie szkoły przygotowania jagodowego farszu. Pierwsza opcja to kilka jagód i odrobina cukru albo cukru pudru. Niestety zdarza się, że pierogi „chlapią” i jeśli zdecydujemy się na ten farsz trzeba uważać, żeby przy jedzeniu nie zaplamić ubrania. Druga wersja całkowicie chroni nas przed taką niespodzianką. Mianowicie należy obtoczyć jagody w mące ziemniaczanej. Konsystencja farszu będzie wtedy przypominała jagodowy kisiel.

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 7

Farsz nr 1

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 12

Farsz nr 2

Gotowanie pierogów

Nastawiamy wodę, gdy będzie się gotować wrzucamy pierogi do wrzątku. Gotujemy je 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętajmy by nie wrzucać ich za wiele i by przemieszać pierogi kilka razy łyżką, w przeciwnym razie mogą się skleić.

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami 2

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami farsz jak zrobić pierogi jak lepić ulepić pierogi 4

pierogi ciasto na pierogi pyszne, elastyczne przepis pierogi z jagodami z jogurtem 2

pierogi z jagodami prosty przepis wenus-lifestyle

TUTAJ możecie poczytać więcej na temat właściwości jagód.
TUTAJ więcej o pierogach.
Dla zainteresowanych dodaję informację o kaloryczności posiłku ;) w 100 gramach pierogów z jagodami jest około 190 kcal, w tym 5 g białka, 40 g węglowodanów, 1 g tłuszczy
 

Tagi: ciasto na pierogi, farsz jagodowy, farsz z jagód, ile kalorii mają pierogi z jagodami, jagodowy farsz, kaloryczność pierogi z jagodami, pierogi, pierogi z jagodami, pomysł na jagody, przepis, przepisy

72 komentarze

  1. aschaaa pisze:
    1 lipca 2014 o 17:54

    ale narobilas mi smaka :)

    Odpowiedz
  2. ugotujmyto.pl pisze:
    1 lipca 2014 o 18:42

    Ale mi ślinka cieknie….! U mnie niestety małe szanse na kupno jagód… tylko borówki…:(

    Odpowiedz
  3. mojewypiekiinietylko pisze:
    1 lipca 2014 o 18:48

    Pochłonęłabym obie „wersje”. Cudowne jagody i jeszcze cudowniejsze pierogi. :)

    Odpowiedz
  4. Salvador Dali pisze:
    1 lipca 2014 o 19:22

    borówkiiiii <3 <3 <3 <3
    Chce, Chce!! :D

    Odpowiedz
  5. tosia.antonina pisze:
    1 lipca 2014 o 19:36

    U mnie to zawsze jagody wychodzą bokami w pierogach :D

    Odpowiedz
  6. Ina pisze:
    1 lipca 2014 o 20:04

    Za pierogi duszę bym oddała, może nie z owocami, ale te ruskie i z grzybami i kapuchą ;3 jak zazwyczaj zjadam kilka tak tych potrafię po 20! ;D

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 20:15

      Wow, to nieźle ;D
      Pokażę kiedyś na blogu ruskie i z grzybami i kapustą ;)

      Odpowiedz
  7. basjula pisze:
    1 lipca 2014 o 20:45

    piękne fale :) A pierogi bardzo smakowite

    Odpowiedz
  8. anna pisze:
    1 lipca 2014 o 20:52

    Uwielbiam jagody i pierogi z jagodami też! Zjadłabym takie!

    Odpowiedz
  9. nikollet85 pisze:
    1 lipca 2014 o 20:54

    uwielbiam takie pierożki:)

    Odpowiedz
  10. TwojeŹródłoUrody pisze:
    1 lipca 2014 o 20:59

    O matko ale mi wkręciłaś smaka ^^ jutro akcja lepienie pierogów z jagodami :D

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      1 lipca 2014 o 21:16

      Bardzo mnie to cieszy ;)

      Odpowiedz
  11. Angie pisze:
    1 lipca 2014 o 21:10

    chyba wybiore sie na jagody

    Odpowiedz
  12. dżemdżus pisze:
    1 lipca 2014 o 21:22

    Zapisuję się na drugi farsz. Mam już na kącie kilka poplamionych jagodami ubrań :)

    Odpowiedz
  13. moja pasja smaku pisze:
    1 lipca 2014 o 22:05

    Wspaniałe, uwielbiam je :) !

    Odpowiedz
  14. Monika pisze:
    1 lipca 2014 o 22:24

    No to wiem co jutro jem na obiad:)

    Odpowiedz
  15. Małgosia-napiecyku pisze:
    1 lipca 2014 o 22:32

    Ja uwielbiam pierogi w takim wydaniu. Przyznam, że nie mam cierpliwości do lepienia, a jeść uwielbiam :)

    Odpowiedz
  16. Marta pisze:
    1 lipca 2014 o 22:47

    Ja tam wolę same jagody :)

    Odpowiedz
  17. Martynika pisze:
    1 lipca 2014 o 22:52

    Ojej, ale tu apetycznie :) ! Jest 11 w nocy, a ja dałabym się posiekać za talerz piergów z jaogodami, aż mi ślinka cieknie :D

    Odpowiedz
  18. Natalia - Poezja Smaku pisze:
    2 lipca 2014 o 00:45

    Kochane jagódki! :)

    Odpowiedz
  19. www.jestcudnie.pl pisze:
    2 lipca 2014 o 07:09

    O rany, wyglądają przepysznie! Ja do pierogów nie mam cierpliwości, na szczęście moja druga połowa robi je wyśmienicie :)

    Odpowiedz
  20. Ania B pisze:
    2 lipca 2014 o 08:36

    Kurcze ,muszę wypróbować Twój przepis na ciasto na pierogi, bo ja nie daję ani jajka ani oliwy.
    A na pierogi mam ochotę, uwielbiam w każdej postaci !

    Odpowiedz
  21. Beti pisze:
    2 lipca 2014 o 08:49

    Jak tylko będę miała wolne to robię, bo uwielbiam :)))

    Odpowiedz
  22. simply lifetime pisze:
    2 lipca 2014 o 09:32

    ale ładne Ci wyszły! smak lata, omnomnom! :)

    Odpowiedz
  23. sandra pisze:
    2 lipca 2014 o 10:56

    same pyszności! moja mama ostatnio narobiła mnóstwo pierogów z jagodami oraz z kapusta i grzybami ;-)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 lipca 2014 o 16:12

      Zazdroszczę <3

      Odpowiedz
  24. Angel pisze:
    2 lipca 2014 o 11:10

    this look delicious! thanks for sharing

    Odpowiedz
  25. Shrewa pisze:
    2 lipca 2014 o 11:20

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam pierogów z jagodami… ;) ale wyglądają bardzo zachęcająco :)

    Odpowiedz
  26. pazoo pisze:
    2 lipca 2014 o 13:07

    Bardzo apetyczne, pięknie wygladają :)

    Odpowiedz
  27. Monica pisze:
    2 lipca 2014 o 15:35

    Muszę koniecznie spróbować dodać mąkę ziemniaczaną do środka, dobrze wiedzieć :)
    To moje ulubione pierogi, na piedestale razem z ruskimi ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  28. Rosa pisze:
    2 lipca 2014 o 16:25

    Wyglądają super :)
    Ja nienawidzę zbierać jagód, mam wrażenie, że mi ich wcale nie przybywa w słoiku czy wiaderku. Wolę zbierać grzyby, albo jeżyny, szybciej widać efekty zbierania. :)

    Odpowiedz
  29. Kuchnia u Krysi pisze:
    2 lipca 2014 o 16:49

    Pyszności u Ciebie. U mnie pieorgowo już było. Zdecydowanie wolę jagody zasypać mąką. Myślę, że jeszcze będę robić, bo kiedy jak nie teraz, kiedy jest sezon? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  30. www.Anru.pl pisze:
    2 lipca 2014 o 16:52

    uwielbiam <3

    Odpowiedz
  31. wiolkaa93 pisze:
    2 lipca 2014 o 18:23

    uwielbiam pierogi z jagodami :)

    Odpowiedz
  32. Pati pisze:
    2 lipca 2014 o 18:59

    Rozkosz dla mojego podniebienia….

    Odpowiedz
  33. Emcia pisze:
    2 lipca 2014 o 19:04

    uwielbiam takie pierogaski :)

    Odpowiedz
  34. MAGASHION.PL pisze:
    2 lipca 2014 o 19:11

    jA KOOOOPOCHAM PIEROGI!

    Odpowiedz
  35. oczynamode pisze:
    2 lipca 2014 o 19:37

    Uwielbiam pierogi z jagodami :)

    Odpowiedz
  36. skoraq cooks pisze:
    2 lipca 2014 o 20:27

    Zjadłabym wszystkie :-)

    Odpowiedz
  37. Dieta moja pasja. pisze:
    2 lipca 2014 o 20:37

    Pięknie pierożki, a ja mam jeszcze inną metodę na farsz. Mieszam łopatką jagody z cukrem i manną. Ona zawsze przejmie nadmiar cieczy.

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 lipca 2014 o 21:10

      Bardzo dziękuję za Twój sposób. Na pewno wypróbuję ;*

      Odpowiedz
  38. Najdzela pisze:
    2 lipca 2014 o 20:37

    Zjadłabym takie pierogi :) Mniam…Może wpadnę do ciebie jak następnym razem będziesz robić :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 lipca 2014 o 21:10

      Zapraszam ;)

      Odpowiedz
  39. perfeclty-imperfect pisze:
    2 lipca 2014 o 22:01

    Ehh dlaczego muszę czytać to wieczorem?! Od razu zgłodniałam ;D A tak poważnie przepyszzznie wyglądają te zdjęcia, aż zapachniało mi latem i lasem.. ;))

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      2 lipca 2014 o 22:28

      W takim razie zapraszam do mnie w godzinach rannych ;D

      Odpowiedz
  40. weronika | mavelo pisze:
    2 lipca 2014 o 23:05

    Ale mi smaka narobiłaś! :) Ja niestety muszę jeszcze chwilę poczekać – aparat na zębach skutecznie blokuje mnie przed jedzeniem potraw, które barwią…. ale już niedługo, już niedługo i zjem takie pierogi z jagodami :)))

    Odpowiedz
  41. ania pisze:
    3 lipca 2014 o 00:29

    mmm!! Wygląda pysznie <33333

    Odpowiedz
  42. Anett pisze:
    3 lipca 2014 o 04:12

    Wow these look delicious! I wish it was in English :/

    http://bellapummarola.blogspot.it/

    Odpowiedz
  43. Ervisha pisze:
    3 lipca 2014 o 09:18

    Pierogów na słodko nie lubię, ale Twoje wyglądają smacznie :)

    Odpowiedz
  44. czar-życia pisze:
    3 lipca 2014 o 09:21

    O rany jak ja bym zjadła takie pierogi :-) pysznosci

    Odpowiedz
  45. Łukasz makeup pisze:
    3 lipca 2014 o 09:47

    kocham i uwielbiam mniam !

    Odpowiedz
  46. magadish pisze:
    3 lipca 2014 o 09:53

    ale mi narobiłaś smaka :((((( szkoda, że są takie pracochłonne bo bym je zrobiła dzisiaj….. ale mi się nie chce :D

    Odpowiedz
  47. żaneta pisze:
    3 lipca 2014 o 11:33

    moja mama robi ale nie tak ładne, zawsze jej się rozwalają.

    Odpowiedz
  48. Królowa Karo pisze:
    3 lipca 2014 o 12:51

    Przyznam Ci się, że jeszcze nigdy nie robiłam sama pierogów.

    Odpowiedz
  49. Magda C. pisze:
    3 lipca 2014 o 15:13

    Ależ mi smaku narobiłaś! Pycha :)

    Odpowiedz
  50. Daggi pisze:
    3 lipca 2014 o 16:12

    o rany …uwielbiam ! taki jeden ze smaków lata <3

    Odpowiedz
  51. pirelka pisze:
    3 lipca 2014 o 16:48

    Ale pięknie prezentują się te Twoje pierogi ;) śliczne są, takie równe i nic się nie porozłaziło.
    Uwielbiam pierogi z owocami ;) zrobiłaś mi na nie ochotę, choć za pierogami nigdy nie przepadałam.

    Odpowiedz
  52. ladylaura. pisze:
    3 lipca 2014 o 19:11

    Aż chce się zjeść ,takie pyzne .

    Odpowiedz
  53. Monika pisze:
    3 lipca 2014 o 20:25

    Uwielbiam pierogi :D
    Szczególnie z owocami oraz ruskie :))

    Odpowiedz
  54. Back Taste pisze:
    3 lipca 2014 o 22:29

    Cudowne:)

    Nie jadłam w tym roku jeszcze pierogów z owocami. Napatrzę się i potem muszę robić;p

    Odpowiedz
  55. mojamalakuchnia.wordpress.com pisze:
    4 lipca 2014 o 17:21

    Ostatnio moja mama je serwowała. Coś pysznego. Nawet na kolację można się zajadać, bo to lekkie ; )

    Odpowiedz
  56. Olka pisze:
    4 lipca 2014 o 18:55

    Ależ pyszne pierożki :)) jagodowo tu u Ciebie..

    Odpowiedz
  57. Zoya pisze:
    5 lipca 2014 o 11:01

    uwielbiam pierogi z jagodami, właśnie wybieram się na targ więc napewno kupię jagody :))

    Odpowiedz
  58. JULIET pisze:
    6 lipca 2014 o 09:32

    Dzięki za komentarz ;)
    Uwielbiam pierogi z owocami, śmietaną i cukrem, a najbardziej właśnie z borówkami!!! <3

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    Odpowiedz
  59. Ola pisze:
    7 lipca 2014 o 12:58

    Świetny patent na ten drugi farsz, ja właśnie miałam w planach pierogi z jagodami na weekend robić, wiec z chęcią wyoróbuję

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      7 lipca 2014 o 13:11

      Bardzo się cieszę, że wpis się przydał, daj znać czy posmakuje Ci ten farsz ;)

      Odpowiedz
  60. booksandmoviesandsoon pisze:
    9 lipca 2014 o 17:14

    Uwielbiam pierogi z jagodami, podziwiam, że sama je zrobiłaś, a ja jutro spróbuję, mam nadzieję, że mi się uda :)

    Odpowiedz
    • wenus-lifestyle pisze:
      9 lipca 2014 o 22:46

      Powodzenia, będę trzymać kciuki ;)

      Odpowiedz
  61. Łucja pisze:
    12 lipca 2014 o 00:03

    Uwielbiam :) W tym roku jeszcze nie jadłam!

    Odpowiedz
  62. Urszula pisze:
    12 lipca 2014 o 13:20

    O tak, chętnie dziś zjadłabym takie smaczne pierogi, u mnie też jagodowy trend :)

    Odpowiedz
  63. marinia pisze:
    13 lipca 2014 o 22:11

    Co tu dużo pisać… To jest po prostu poezja! Jadłam niedawno!!!

    Odpowiedz
  64. domowacukierniaewy.blox.pl pisze:
    14 lipca 2014 o 22:26

    Aż ślinka leci! Pyszności :)

    Odpowiedz

Leave a Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.
Ciasto na pierogi – przepis podstawowy
Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
Follow on Bloglovin
zBLOGowani.pl

Ostatnie wpisy

  • Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Herbata z imbirem
  • 8 afrodyzjaków prosto z kuchni
  • Maseczka z awokado z jogurtem
  • Ciasto marchewkowe
  • Nasiona chia właściwości
  • Przepis na bezglutenowy omlet z mąki kukurydzianej
  • Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • Przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami
  • Przepis na wodę pietruszkową

Najnowsze komentarze

  • Karolina - Brzydkie i drogie sukienki wieczorowe
  • michał - Akcent na buty
  • portalporady.pl - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Poli - Kilka fajnych ubrań z sieciówek
  • Partyzantka - Pomysły na Dzień Matki
  • Delektujemy - Herbata z imbirem
  • Yolkaa - Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie?
  • wenus-lifestyle - Bardzo zdrowy olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
  • wenus-lifestyle - Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
  • wenus-lifestyle - Najlepszy przepis na domowe lody bez mieszania bez maszynki

Archiwa

  • luty 2015
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013

Kategorie

  • Kącik kulinarny
  • Kosmetyki
  • Lifestyle
  • Moda
  • O mnie
  • Pielęgnacja
  • Podróże
  • Recenzje
  • Wydarzenia
  • Włosomaniactwo
  • Zdrowie

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

© 2025 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes