1 lipca 2014
Pierogi uwielbiamy przede wszystkim za ich wspaniały farsz, ale nie zapominajmy o cieście. Ja lubię delikatne i najlepiej gdy podczas lepienia pierogów jest ono elastyczne. Tajemnica dobrego ciasta na pierogi to dodanie gorącej wody do jego wyrobienia. Ten element odpowiada za jego plastyczność.
350 gram mąki (50 g do posypania stolnicy, 300 g do ciasta)
200 ml gorącej, prawie wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
1 duże jajko
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, dolewamy 4 łyżki wody i delikatnie mieszamy ciasto przy pomocy łyżki (żeby się nie poparzyć). Jajko wbijamy do pozostałej wody i mieszamy, dodajemy do mąki wraz z oliwą i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Teraz wystarczy nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Aby uzyskać kształt pierogów podobnych do moich, należy złożyć koło na pół, zlepić okrąg, a następnie przy pomocy łyżki zrobić fale.
Nastawiamy wodę, gdy będzie się gotować wrzucamy pierogi do wrzątku. Gotujemy je 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętajmy by nie wrzucać ich za wiele i by przemieszać pierogi kilka razy łyżką, w przeciwnym razie mogą się skleić.
Wieczorem pojawi się przepis na pierogi z jagodami. Będzie pysznie – obiecuję! Sprzedam tajemnicę rewelacyjnego jagodowego farszu ;)
Przepis na pierogi z jagodami już na blogu, TUTAJ
TUTAJ możecie poczytać o właściwościach czarnych jagód.
Tagi: ciasto, ciasto na pierogi, elastyczne ciasto, najlepsze ciasto na pierogi, pierogi, pierogi ciasto, prosty przepis, przepis, przepis na pierogi, przepisy, pyszne ciasto na pierogi
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
A ja bym takie z kurkami zjadła…
O, widzisz! I to jest pomysł ;)
O dawno nie robiłam pierogów:) Czas wykorzystać owoce:)
idę lepić pierogi ;D
Uwielbiam pierogi, ale głównie ruskie :)
Ale i tak jestem zdania , że nie ma to jak pierogi od mamy <3
http://interior-telegraph.blogspot.com/
Pyszne pierogi z jagodami. Ja do ciasta dodaję masło zamiast oliwy i nie dodaję jajka. Z oliwą też robiłam, ale do owoców wolę ciasto maślane. Moim zdaniem jest bardziej delikatne :) Pozdrawiam :)
Też czasami dodaję masło ;) Ale faktycznie poprawię przepis, może ktoś będzie wolał maślane ;)
narobiłaś mi smaka na pierogii z jagodami ;)
Ciasto jest bardzo ważne, a właśnie o tym wiele osób zapomina.. Sezon owocowy w pełni, warto to wykorzystać ;)
Bardzo ładnie Ci te pierożki wychodzą i po raz kolejny zachwycam się estetyką zdjęć! :)
Bardzo dziękuję ;* Jest mi miło :)
Uwielbiam pierogi w każdej postaci ale nie lubię ich sama robić :(
Tego sposobu z łyżeczką nie znałam, na pewno kiedyś wykorzystam ;)
Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z jagodami :D
Mmmmmm pierogi z jagodami<3 przepis na ciasto na pierogi sobie zapiszę i wiem co dzisiaj będę robić na kolacje:)
też dziś mam pierogi :)
Bardzo lubię pierogi, ostatnio robiłam ruskie:) Twoje wyglądają bardzo smacznie. U mnie już wkrótce koktajl z jagód.
Też planuję jakieś koktajle ;)
Ale smakowicie wyglądają :) Już dawno sama nie robiłam pierogów :)
Ja nie przepadam za pierogami z owocowym nadzieniem, ale chętnie wypróbuję Twój przepis robiąc pierożki dla bliskich ;)
oj uwielbiam pierogi ale niestety teraz dieta i zajadam coś zupełnie innego ;)
Ooo..przypomniałaś mi o pierogach z jagodami. Pyszności. Muszę się zmobilizować w wolnym czasie i spróbować zrobić. :) Uwielbiam je, a tak dawno nie jadłam, że zapomniałam wprost o ich istnieniu.
Dziękuję za komentarz na moim blogu. :) Za każdy odwdzięczam się tym samym :)
Pozdrawiam! :)
Ja już na pierogi patrzeć nie mogę ponieważ codziennie lepie je w pracy, ale z jagodami pierożki są przepyszne !
Jagodowe są najlepsze, z truskawami tez moga być :)
pierogi uwielbiam i mogłabym się tylko nimi żywić,
Najlepsze są ruskie pierogi :) Idziemy lepić !!!
Domowe pierogi najlepsze!
Mmm pyszności :)
Uwielbiam pierogi i mistrzynią w ich robieniu jest moja sąsiadka! :) Ostatnio rozsmakowuję się w tych z soczewicą, ale na słodko również lubię. Może czas w końcu wypróbować samemu swoje kuchenne możliwości w temacie pierogów :P
pozdrawiam, A
It Looks so nice and yummy…..i wish u could translate it also into english <3
http://www.theeche.com
Bardzo mi się podoba wasza strona,taka przejrzysta
o rany ale smaczka mi narobiłaś <3 kocham pierogi