3 lipca 2014
Od dłuższego czasu świat zachwyca się właściwościami oleju kokosowego. Wcale się nie dziwię, to antidotum na wiele dolegliwości! Zresztą sami przeczytajcie.
Jest złożony ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych – nie wywierają one negatywnego wpływu na cholesterol. A nawet obniżają ryzyko chorób serca.
Zawiera kwas lautynowy, w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn – substancję antywirusową, antybakteryjną, antygrzybiczą. Ważną informację jest to, że kwas lautynowy nie jest toksyczny. Gotowi na ciekawostkę? Zastanawialiście się dlaczego niemowlęta karmione piersią są bardziej odporne na infekcje? Mleko karmiącej matki zawiera kwas laurynowy – wspomaga układ immunologiczny.
– wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
– wspomaga leczenie cukrzycy, ponieważ poprawia wydzielanie insuliny we krwi
– przyspiesza gojenie ran i oparzeń, jest bakteriobójczy
– wspomaga leczenie migreny, zapalenia dziąseł, zespołu nadwrażliwego jelita, zgagi, tarczycy, zapaleń mięśni i stawów, zmniejsza występowanie napadów padaczkowych
– łagodzi bóle menstruacyjne
– ma właściwości antynowotworowe
– leczy grzybicę, łuszczycę, trądzik, oparzenia
– ma szerokie zastosowania w kosmetyce [zarówno jeśli chodzi o pielęgnację skóry jak i włosów – będę o tym pisać w najbliższym czasie]
– rozwiązuje problem wrastających paznokci
– przyspiesza metabolizm, a zatem wspomaga odchudzanie
– wykazuje ochronę przeciwsłoneczną – olej kokosowy to taka naturalna emulsja do opalania ;)
– zawiera ogromne ilości witaminy E
Na pewno nierafinowany, ponieważ taki olej ma najwięcej składników odżywczych. Produkcja oleju rafinowanego odbywa się w wysokich temperaturach, przy udziale chemikaliów i dlatego ten rodzaj oleju jest uboższy w witaminy. Oleje najwyższej jakości to te nierafinowane i jednocześnie organiczne. Nie oszukujmy się, cena nie jest bez znaczenia – za około 200 g trzeba zapłacić 20-30 złotych.
– nierafinowany powinien pięknie pachnieć kokosem, natomiast rafinowany jest bezzapachowy
– nierafinowany w postaci stałej jest biały, a po rozpuszczeniu bezbarwny, natomiast rafinowany jest bezbarwny
– rafinowany jest pozbawiony smaku
Wielbiciele oleju kokosowego dodają go do herbaty i kawy.
Można go dodawać do letnich shake’ów – wspaniale komponuje się smakowo.
Niektórzy zastępują nim masło, czy tradycyjny olej. Ja dziś usmażyłam na nim jajka – naprawdę pyszne! Wkrótce przetestuję jak sprawdzi się w przepisie na pierogi.
Świetnie konserwuje drewno np. przybory kuchenne – deski do krojenia czy sztućce
Wg badań, dorosła osoba powinna przyjmować 3 łyżeczki oleju kokosowego dziennie. Jednakże wprowadzanie oleju kokosowego do diety powinniśmy wykonywać powoli, stopniowo zwiększając dawkę i obserwować jak reaguje nasz organizm.
Spotkałam się z opinią, że kobiety w ciąży, które nie jadły oleju kokosowego przed stanem błogosławionym, nie powinny wprowadzać go do diety do momentu skończenia karmienia piersią. Jednakże na Waszym miejscu po prostu skonsultowałabym się z lekarzem ginekologiem.
Znacie olej kokosowy? W komentarzach napiszcie jakie zastosowanie znalazł w Waszych domach.
Tagi: jak odróżnić olej nierafinowany od rafinowanego, leczenie olej kokosowy, nierafinowany olej kokosowy, olej kokosowy, olej kokosowy ciekawostki, olej kokosowy do smażenia, olej kokosowy w diecie, olejek kokosowy, rafinowany olej kokosowy, właściwości oleju kokosowego, zastosowanie oleju kokosowego, zdrowy olej kokosowy
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
Faktycznie dużo ciekawostek o których nie miałam pojęcia :-)
Dzięki za post, dużo się dowiedziałam :) Postaram się wykorzystać i zacząć używać olej kokosowy :)
Od około dwóch lat używam oleju kokosowego – nie wyobrażam sobie teraz smażyć potraw na czymkolwiek innym :) Czasami używam go zamiast masła do kanapek. No i jeszcze przez jakiś czas używałam do włosów Vatiki – efekty były świetne :)
brat przywiózł mi z wakacji taki olejek, podobno dobry do opalania, ale nie próbowałam…póki co wcieram we włosy.
Nie miałam nawet pojęcia o istnieniu oleju kokosowego, a nawet nie przyszła mi myśl, że ma tyle wspaniałych właściwości.
Ja już od dawna używam tego oleju i jestem mega zadowolona!
bardzo lubię ten olej, stosuje go od dawna w kuchni:)
mam olej kokosowy, nierafinowany, ale kosmetyczny:) właśnie piszę jego recenzję:P
Na pewno zajrzę na Twojego bloga ;)
Nie znałam go wcześniej. :P
Używałam go przez jakiś czas do włosów, ale się u mnie nie sprawdził i poszedł dalej w świat. Nie przekonuje mnie jako składnik żywieniowy. :)
Ps. „nierafinowany w postaci stałej jest biały, a po rozpuszczeniu bezbarwny, natomiast nierafinowany jest bezbarwny” – o jedno „nie” za dużo Ci się wkradło. :)
Dziękuję :*
Uwielbiam ten olej :) jest świetny do gotowania i do olejowania ;)
własnie też dużo o nim czytałam
ale nie miałam okazji wypróbować
ps. a u mnie? FASHION W B&W :)
Mam akurat w domu jeszcze trochę oleju kokosowego. Świetnie nawilża skórę :)
Nie lubię kokosowych kosmetyków, ale olej jak najbardziej :) nie pogardzę :)
Uwielbiam olej kokosowy :) Zdecydowanie mój ulubieniec zaraz po arganowym.
Zamiast masla? Napewno sprobuje :) Dotychczas tylko w kosmetyce stosowalam.
Pamiętaj tylko by był spożywczy ;)
Znam, znam i nawet mam w szafce, ale jakos nie stosuje. Kupilam w jakiejs beznadziejnej butelce i ciezko sie go wyjmuje. Chyba trzeba kupic nowy…a jajka na oleju kokosowym to musze wyprobac, bo zaintrygowalas mnie teraz :)
To prawda, lepiej jak olej jest zapakowany w słoiczku :)
Jeszcze nie słyszałam o tym, żeby ktoś smażył jajka na olejuk kokosowym, zaskoczyłaś mnie!;)
Wiedziałam że olej kokosowy jest fajny, ale że ma aż takie zbawienne działanie to już nie:) cóż człowiek uczy sie całe życie:) fajny post!
nie miałam pojęcia o oleju kokosowym, ale chcę go! ;)
Bardzo ciekawe informacje:) Słyszałam już o tym oleju ale czytać o cudnych jego właściwościach, a nie wiedząc czym on tak naprawdę jest to jak lizać lizaka przez papierek:)
Wow, super, nie miałam pojęcia o istnieniu takiego specyfiku, bardzo ciekawy post i tyle ciekawostek :)
miałam i faktycznie jest bardzo dobry ;) wielo zadaniowy
uwielbiam olej kokosowy :)
i ja jestem fanką oleju kokosowego : )
Znam i doceniam :) stosuję i polecam :))
Olej kokosowy używamy do smażenia, ale też jako balsam do ciała i do włosów :D świetny do wszystkiego :)
Używałam go do włosów, jednak jeszcze nie używałam go do celów spożywczych :)
Ogolnie tłuszcze takie jak olejk kokosowy czy oliwa z oliwek, nawet masło nie czynia nas „grubymi” dzieki tłuszczom mozemy spalac tłuszcz, z takiej dietetycznej strony :) post świetny, musze wybrać olej kokosowy :) mam wskazówki :)
Jakiś czas temu kupiłam olej kokosowy KTC, niestety nie zwróciłam uwagę na to, czy jest rafinowany, na ulotce było napisane, że można go jeść. Nie pachniał kokosem więc w zaprzyjaźnionym sklepie zielarskim omówiłam tę kwestię. Pani powiedziała, że taki to się tylko w celach kosmetycznych nada. To po co piszą, że jest jadalny.
Teraz mam za to mleko kokosowe, które ślicznie pachnie, a nierafinowany olej też sobie kupię, bo lubię ten aromat no i to nabycie odporności mnie kusi :-)
Rafinowany olej może być jadalny – zerknij na oleje w sklepie – większość z nich jest rafinowana, a jednocześnie jadalna. Nie znaczy to, że takie oleje są zdrowe. Pani ze sklepu zielarskiego chodziło zapewne o to, że nie jest on wartościowy dla organizmu i nie warto go jeść, zatem uznała, że „nada się jedynie w celach kosmetycznych”, ale to nawet nie jest do końca prawda, bo zarówno do cery jak i do włosów powinniśmy stosować produkty wysokiej jakości [takie które mają składniki odżywcze] – to wtedy nasza cera czy włosy odżyją ;)
Ja używam oleju kokosowego z powodzeniem zarówno w kuchni jak i w domowym spa :)
Dzięki za podpowiedź, faktycznie, skoro od rzepakowego rafinowanego się nie zatrułam to i ten mi nie zaszkodzi. Jednak w przyszłości będę bardziej uważać, jak widać nieznajomość tematu może być szkodliwa :-)
Nie ma za co ;)
No no nawet nie wiedziałam że ma on takie zastosowanie :)
Jakiś czas temu miałam bzika na punkcie oleju kokosowego, jest rewelacyny!
JA miałem olej kokosowy i olejowałem włosy i smażyłem na nim :D
Zawsze miałam problem z odróżnieniem oleju nierafinowanego od rafinowanego :). Od dzisiaj dzięki Tobie już nie dam się wpuścić w maliny ;) Pozdrawiam!
Niedawno słyszałam o cudach tego oleju od koleżanki i przyznam, że mnie lekko zachęciła, a po przeczytaniu informacji to już nie lekko a bardziej jestem zachęcona :)
Do tej pory używałam tego oleju do włosów i jako balsam do ciała ale widzę, że muszę bardziej wykorzystywać go w kuchni :)!
Używam cały czas w kuchni. Jest rewelacyjny :)
Siemka :) Słyszałam, że olejek kokosowy jest dobry na włosy, ale na poznacie to nie miałam bladego pojęcia :D
Uwielbiam olej kokosowy;
jem go parę razy w tygodniu, stosuję jako maskę do włosów i cotygodniową emulsję nawilżającą na skórę twarzy i ciała. Rewelacja! Używam oleju tłoczonego na zimno, organicznego. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. W kuchni polecam grillowanie ryby na odrobinie tego oleju. Pycha!
kurcze….niby ten olej jest zdrowy i na topie ostatnio, ale aż tak serio jest takim złotym panaceum na wszystko? :)
Pijam kawę z olejem kokosowym w proporcji 1 łyżeczka oleju na ok. 180 ml kawy. Kawa nabiera delikatnego smaku kokosowego, dłużej i intensywniej (nie „mocniej”) oddziaływuje na organizm i jest pozbawiona efektu „uderzenia” które można odczuć zwłaszcza po godzinie 13:00 kiedy ciśnienie dobowe zaczyna wzrastać.
za porady dziekuje STARSZA pani
Ja uwielbiam olej kokosowy, doskonale nadaje się do włosów i skóry używam go także zamiast masła do smarowania chleba! Tutaj jest bardzo fajny artykuł o jego właściwościach i zastosowaniu: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3788543,olej-kokosowy-100-bio-extra-virgin-tloczony-na-zimno-gdzie-kupic-wlasciwosci-opinie,id,t.html
Ja właśnie zamówiłam ten olej bio, mam nadzieję, że się u mnie sprawdzi http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3788543,olej-kokosowy-100-bio-extra-virgin-tloczony-na-zimno-gdzie-kupic-wlasciwosci-opinie,id,t.html
moim zdaniem najzdrowszy jest olej lniany lenvitol. wykorzystują go zarówno w kuchni jak i do włosów i maseczek na twarz – najlepiej z lnem mielonym dobrze złuszcza martwy naskórek :)
JEST SUPER! DOBRY NA UKLAD NERWOWY!
panaceum na wszystko to olej lniany :) świetny na odchudzanie! i do tego można też wcierać w włosy (tylko trzeba kupić dobrej jakości, bo te tanie np,. z biedronki to nie chcą się zmywać i śmierdzą, polecam lenvitol jest droższy ale dużo lepsza jakość) :) Wypróbuj olej lniany, na pewni się nie zawiedziesz :)
Dziewczyny, ja dostałam olej kokosowy rafinowany, powiedzcie czy on również nadaje się do ciała i włosów?
Ja stosowałam chyba Ciechan, z tego co pamiętam. Ogólnie im mniej konserwantów, tym lepiej :)