13 maja 2014
Szczerze mówiąc, miałam nie umieszczać tego posta. Przejrzałam jednak fora kulinarne i przeczytałam, że ubicie bitej śmietany to problem dla wielu początkujących kucharzy. Zatem postanowiłam też dodać i moje rady. A bita śmietana będzie nam bardzo potrzebna do deseru, który pojawi się na blogu za kilka dni ;)
Ubitą śmietanę można trzymać w lodówce. Warto przykryć miskę folią spożywczą, aby nie zmieniła zapachu i smaku.
Tagi: do ciast, do tortów, jak ubić bitą śmietanę, jak ubić bitą śmietankę, jak ubić śmietanę, jak ubić śmietankę, jak zrobić bitą śmietanę, jak zrobić bitą śmietankę, krem, poradnik, przepis, rady, ubicie śmietanki, ubicie śmietany
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
Miałam ostatnio warsztaty kulinarne w szkole u córki i dopiero wtedy zauwazyłam jakim problemem dla co poniEketórych rodziców jest ubicie śmietany.
Ci najmądrzejsi i wyrywający się do wszystkiego zważyli mi ponad 1,5 litra śmietany… Masakra..
Trzeba uważać ;)
świetne rady :)
Nie no!!! błagam Cię, teraz będę cały dzień o bitej śmietanie myślała…Twoja wygąda bardzo apetycznie!
O proszę jakie przydatne rady, a wydawałoby się, że ubicie śmietany to „pikuś”:)
Oj sama miałam problem ostatnio ze śmietaną, niedostatecznie ją schłodziłam i trochę się rozwarstwiła. Była dobra, lecz „płynu” trochę pozostało. :D
dobrze wiedzieć czy nie mieszać śmietan różnych producentów i o różnej zawartości tłuszczu.
Skąd ja to znam :)
Kiedyś starałam się ubić śmietanę po tym jak na pół godziny włożyłam śmietanę do lodówki (a był to upalny dzień). Oczywiście nic z tego nie wyszło :)
No ubijanie śmietany może być zdradliwe. Niby prosta czynność ale jak się nie dopilnuję paru kwestii to może być problem ;)
Pięknie ubita śmietana i mądre rady. Może ja dorzucę jeszcze jedną – Ewy Wachowicz. Aby śmietana się nie rozwarstwiała dobrze jest, pod koniec ubijania, dodać trochę mleka w proszku. Pozdrawiam. :)
O! Nie wiedziałam o tym. Dziękuję ;*
Fajne porady :) Na pewno się przydadzą :)
Bardzo jak się okazuje przydatny wpis :)) niby rzecz prosta…. ale właśnie gdy się pamięta o tych kilku zasadach.
Niecierpliwie czekam na deser z jej udziałem :)))
Na szczęście z deserami sobie radzę, gorzej z pieczeniem mięsa ;)
widzisz-po komentarzach widzę, że post się przydał :)
Ja już swoje z bitą śmietaną mam za sobą, więc własną taktykę opracowałam :D
też kiedyś myślałam, co w tym trudnego? jednak odkad bloguję i doradzam początkującym wiem, że może to sprawić kłopot :)
Dzięki Tobie już wiem, jak prawidłowo ubijać bitą śmietanę! ;D
Niby sprawa banalna, ale rady bardzo przydatne :)
http://stylstynka.blogspot.com/
Faktycznie niektórzy nie potrafią takich rzeczy ;-)
Czasem jak ktoś nadgorliwy nie ma ubitej śmietany, ale masło. :)
Jest jeszcze mały patent…aby śmietana nam nie podeszła wodą już do ubitej dodajemy dwie łyżki mleka w proszku.
Dokładnie, można się dorobić masła ;)
Dziękuję, nie wiedziałam o tym ;)
Świetny post. Dobrych rad nigdy za wiele. A ze śmietaną to jak…. z jajkiem Pozdrawiam, :)
Uwielbiam bitą śmietanę, te z torebki i spreju nie mogą nawet postać przy prawdziwej.
Wszystko idealnie podsumowane ;))
Przydatna rada :)
Ja już (odpukać) nie mam większych problemów z ubijaniem śmietany i ubijam ją podobnie jak Ty :)
uwielbiam ;)
Super teraz tylko czekać na ten deser;-)
Pozdrawiam ciepło,
Mayoume
Doskonałe porady dla początkujących ubijaczy śmietany. Przesłałam linka pewnej młodej osobie, która zaczyna swoją przygodę z deserami :)
Wydaje się łatwe, rady sensowne, ale niestety, gdy pogoda jest burzowa to można się spodziewać wszystkiego i śmietana robi co chce choćbyśmy na głowie stawali. Ja bym jeszcze dodała schłodzenie miski, w której ubijamy i łopatek miksera – śmietanka lubi zimno :)
To prawda, można schłodzić miskę i „trzepaczki” ;)
Problemow z ubijaniem nigdy nie mialam, ale z przechowywanie owszem, zawsze podbiega mi woda….
Dziewczyny piszą, że zapobiega temu mleko w proszku ;)
Jak najbardziej przydatne, tym bardziej dla takiego kogoś jak ja, bo nie potrafię robić deserów ;-)
Bardzo cenne wskazówki!
Zabawny post. Naprawdę nie zdawałam sobie sprawy, iż niektórzy mogą nie wiedzieć jak ubić bitą śmietanę :)
Narobiłaś mi ochoty na bitą śmietanę ;)
Za bitą śmietaną nie przepadam, ale do tortów i kremów się przydaje :)
w sumie nigdy nie dodawałam dwóch różnych śmietan, ale na przyszłość, gdyby mi przeszło takie coś przez myśl, będę już wiedziała :)
Dzięki za komentarz ;)
Bardzo fajny i przydatny post!! :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Póki co jakoś dajemy sobie z tym radę, ale post – faktycznie, jest przydatny! :)
Uwielbiam bitą śmietanę pamiętam jak byłam mała zawsze oblizywałam widełki od robota ;)
Ciekawa propozycja, na pewno spróbuję :)
oooo! super! to wbrew pozorom nie takie łatwe
Uwielbiam!! Przy ubijaniu trzeba uważać, żeby nie przebić bo zamiast pysznego deseru zrobi się masło ;P znam to z autopsji ;)
Uważam, że to bardzo wartościowy wpis : )
OMG ubijając albo zaraz po na pewno bym z połowę wyjadła lol
Nie wiedziałam, że ktoś może mieć problemy z ubiciem śmietany ;}
Chyba jeszcze nigdy w życiu nie robiłam sama prawdziwej bitej śmietany!!! Ale myślę, że może niedługo nadejdzie dzień kiedy postanowię upiec jakieś ciasto ;) Wtedy na pewno wrócę do Twoich porad.
Przygotuj lody http://wenus-lifestyle.pl/2014/05/najlepszy-przepis-na-domowe-lody-bez-mieszania-bez-maszynki/
mnie się kiedyś zrobiło masło zamiast puszysta biała śmietana, więc stratna nie byłam chyba tylko na tym że zelówki zdarłam, aby pobiegać po sklepach za nową śmietaną ( była sobota wieczór i rozpoczęta produkcja ciasta )
Ojej, czasem takie wpadki się zdarzają ;)
Wygląda apetycznie!
super rady, wezmę do serca
no to teraz tylko truskaweczki i pycha deser! :)
Pozdrawiam :)
Bardzo dobre rady! :)
Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.