8 listopada 2013
Kilka lat temu pierwszy raz spróbowałam babeczki marchewkowe. Kupiłam je w Kazimierzu Dolnym w piekarni Sarzyńskiego. Były idealne – nigdy wcześniej nie przypuszczałam, że ciasto marchewkowe może być takie pyszne.
Warto je przygotować samodzielnie, chociażby dla zapachu, którym można się rozkoszować podczas pieczenia.
Składniki:
3 marchewki
2-3 jajka
3 szklanki mąki
1 1/4 szklanki cukru (może być brązowy)
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
szczypta soli
opcjonalnie bakalie
masło/margaryna i bułka tarta – do posmarowania foremek do pieczenia
cukier puder do posypania babeczek
Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach albo szatkujemy w chopperze.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, olej wlewamy cienkim strumieniem. Zmniejszamy szybkość miksowania, następnie dodajemy pozostałe składniki (na końcu marchewkę i bakalie).
Do wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 150°C na około 40 minut. Radzę jednak sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Ciasto jest dość gęste, jeśli ktoś woli bardziej delikatne, proponuję skorzystać z poniższego przepisu http://pozytywnakuchnia.pl/ciasto-marchewkowe
Ponieważ zostało mi trochę ciasta upiekłam jeszcze niską babkę ;)
Tagi: babeczki, ciasto, marchewkowe, przepis
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
mniami wygladaja pysznie :)
Wstyd, ale jeszcze nigdy nie jadłam marchewkowego ciasta ani babeczek. Muszę to nadrobić :)
Moja kiedyśnia współlokatorka robiła takie ciasto, pycha:P Dobrze, że mi o nim przypomniałaś, bo muszę czymś jutro poczęstować siostrę przychodzącej w odwiedziny:)
jak nie mam w domu nic słodkiego pod ręką to piekę marchewkowe ciasteczka – 2 marchewki, mąka, cukier i oliwa – niewiele potrzeba, a jaki smak… :)
Wróciła spokojnie do domu, z Trójmiasta?:D:>
A ja zamiast babeczek marchewkowych, mam ciasto marchewkowe:)
Lagoena, koniecznie! :)
Tak, wróciłam. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś do Was przyjadę ;)
na pewno takie zrobię! :)) uwielbiam marcheweczkę!
Dzięki za komentarz! ;)
Świetny blog!
uwielbiam takie słodkości! Moja babcia ostatnio zrobiła ciasto marchewkowe :D
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Jestem ciekawa ich smaku : ) Pozdrawiam
chętnie skorzystam z tego przepisu :)
Ja robiłam jakiś czas teamu ciasto marchewkowe i mi nie smakowało… może coś źle zrobiłam, bo dużo osób jest nim zachwycona…
http://vogueswing.blogspot.com
muszą być smakowite :)
nigdy nie jadłam marchewkowych babeczek, a teraz mam na nie wielką ochotę!
Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam, ale wyglądają apetycznie.
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Zawsze wychodzi, zawsze jest pyszne :)
Jeszcze nic nie robiłam z ciasta marchewkowego, hm.
Muszę w końcu wypróbować! ;-)
Jakie cudne te babeczki :) Marchewkowych nie jadłam jeszcze :)
Robiłam ciasto marchewkowe, robiłam również z dyni…muszę zrobić również babeczki, wyglądają pysznie.
Jej. Wyglądają przepysznie. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
Babeczki marchewkowe. Pychota!
aż ślinka leci ;)
Wyglądają smakowicie :) Miałam kiedyś przyjemność zajadać się ciastem marchewkowym z serkiem philadelphia i orzechami włoskimi. Pyszności :) Podejrzewam że babeczki są równie smaczne :D
Świetny przepis :D