22 listopada 2013
Myślę, że mogę powiedzieć „Jestem z siebie dumna”. Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe. Okazało się, że dodałam trochę za mało cukru, ale ogólnie ciasto było ok – miękkie, pachnące i najważniejsze, że pięknie wyrosło. Jako miłośniczka wszelkiego rodzaju ciasteczek, przygotowałam z niego rogaliki oraz babeczki.
Składniki:
15 g drożdzy
350 g mąki pszennej
około 100 ml mleka
2 jajka
w przepisie miałam zapisane 3-5 łyżek cukru, dodałam 4, ale następnym razem na pewno dodam 6 łyżek ;)
25 g roztopionego masła
rodzynki, żurawina i wszelkie bakalie, na które mamy ochotę
cukier puder do posypania
dżem
jajko do posmarowania
Do miski dodajemy mąkę, cukier, jajka oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w mleku, masło, bakalie, jeżeli mamy na nie ochotę*. Mieszamy składniki, przekładamy na blat i zagniatamy, tak aby było gładkie. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy na około godzinę – musi podwoić swoją objętość. Teraz rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy w trójkąty, nakładamy dżem przy jednej z krawędzi trójkąta i zawijamy w roladki, tak aby wyszły nam rogale. Takie ciasto możemy także przełożyć do małych foremek, aby uzyskać drożdżowe babeczki. Następnie znowu czekamy około godziny, żeby ciasto jeszcze urosło. Jeżeli mamy ochotę możemy posmarować jajkiem wierzch rogalików/babeczek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na około 40 minut. Pamiętajcie by sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego!
* Pamiętajcie, aby bakalii nie dodawać, gdy przygotowujemy rogaliki. Jeżeli chcecie upiec croissanty np. z rodzynkami, dodajcie je zamiast dżemu, gdy ciasto jest już rozwałkowane.
Napiszcie czy Wy jesteście fanami ciasta drożdżowego :)
PS. Konkurs z okazji pierwszych urodzin bloga: http://chabrowa-ania.pl/konkurs-z-okazji-pierwszych-urodzin-bloga/. Do wygrania kosmetyki Soraya.
Tagi: ciasto, drożdżowe, prosty, przepis, rogaliki
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
ale apetyczne rogaliki! :) to czekam na recenzje, tego rozświetlacza nie miałam okazji spróbować :)
Recenzja będzie za kilka dni. Muszę go „odpowiednio” przetestować (porzucać o ścianę itd), żeby ocena była rzetelna ;)
Uwielbiam rogaliki drożdzowe! a najbardziej takie jakie robi moja ciocia z nadzieniem morelowym:p pyszności:p
jem oczami! :D
Ach ten ból. Ja mam w mieszkaniu zepsuty piekarnik. Tzn. podgrzewa tylko od dołu :/ Gdy chciałam zrobić muffinki to mi się spód przypalił, a nadal były niedopieczone. Czuję, że z rogalikami byłoby podobnie. Nawet nie mam co liczyć na to, że właściciele mojego mieszkania kupia mi nowy… :/
A szkoda, bo lubię piec.
Dobrze, że cokolowek da się w tym moim piekarniku jeszcze podgrzać :D
Aniu, współczuję Ci. Zwłaszcza, że lubisz piec, ale myślę, że nic straconego. Jeżeli sakwan ma db piekarnik, to może on się podejmie przygotowania jakiś słodkości dla Ciebie? ;)
No wlaśnie oboje mamy u siebie w mieszkaniach zepsute piekarniki ! :D
Skawan to mi może placuszki usmażyć wg Twojego przepisu :) Tzn. smażył mi gdy ostatnio u niego byłam :) Uwierz na słowo – były pyszne :)
Dziękuję za podlinkowanie u siebie mojego konkursu :)
A to pech ;/
To super! Bardzo się cieszę, że Wam smakują. Nie ma za co ;)
Kiedyś uwielbiałam takie rogaliki! To znaczy nadal uwielbiam, ale moja dieta ich nie przewiduje :D
Och nieeeee… Po co ja tu wlazłam o tej porze?! Teraz nabrałam mega ochoty na domowe słodkości, a jest tak późno, że zjedzenie czegokolwiek o tej porze byłoby grzechem (zwłaszcza, jak się waży tyle co ja aktualnie :P). Rogaliki wyglądają mega apetycznie!
ojej wyglądają tak pysznie :)
Mmmm, uwielbiam takie rogaliki! Ale spoko są też bułeczki, bo mniej roboty z nimi.
Chociaż mnie i tak nie chce się bawić w takie wypieki i bezczelnie proszę czasem mamę aby upiekła ;)
wyszły idealne:)
wygladaja przepysznie :)
Uwielbiam takie pyszności:D
ależ one przepysznie wyglądają :D ze mnie straszny łasuch, więc pewnie teraz będą mi się śnić ;)
Pychota! Od dziecka je uwielbiam :)
Przepyszne są takie rogaliki, przy pierwszym razie mogą wystąpić drobne niedociągnięcia :)
z przepisu chętnie skorzystam :) wygląda prze smacznie :)
jak u mojej babci :))
Zjadłabym z wielką przyjemnością, szczególnie teraz – do kawy.
Pozdrawiam serdecznie i gorąco, życzę przyjemnej niedzieli
uwielbiam drożdżowe wypieki! ja w ogóle lubię jak jest więcej ciasta niż nadzienia, czy to w słodkościach, czy w pizzy, więc takie ciasto jest dla mnie najlepsze ;)
Idealnie pasują do leniwej niedzieli :). Zrobiłaś mi ogromną ochotę :)
wyglądają przepysznie! :)
Kuchnia to taaaaaak bardzo nie moje klimaty, ale same wypieki wyglądają supersmacznie <3
Jula, ja też tak wolę. Zresztą widać po rogalikach ;P
Pysznie wyglądają, i przepis prosty, na pewno spróbuje zrobić, bo takie robione przez siebie muszą być boskie i pewnie znikają szybko z talerza :)
Wspaniale wyglądają :)
Zjadłabym :)
Teraz to mam ochotę na rogaliki, szkoda że w mieszkaniu nie mam piekarnika
wygladaja przepysznie! ;)
Ależ CI wyszły idealne te rogaliki, i ty mówisz, że to pierwsze ciasto drożdżowe? Aż trudno uwierzyć… przepis sobie już zapisałam :) Sama muszę wypróbować :)
Ciasto drożdżowe piekłam pierwszy raz. Słowo! Rogaliki już kiedyś robiłam (z ciasta francuskiego), więc mam małe doświadczenie ;)
Biorę przepis i na święta będą idealne:D
http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/favorite-gold-vogueccom.html
Yummy!
pychota ! jakie śliczne !!!
Wygląda przepysznie… muszę wykorzystać przepis :)
Rogaliki wyglądaja fantastycznie, a zdjęcia jakie profesjonalne :) wow :)
Uwielbiam tego typu malutkie słodkości :) Pozdrawiam
Duma uzasadniona, rogaliki wyglądają super zachęcająco :)
Wow ,ale rogaliki ,ja piekę drożdżowe bez końca,a zbyt mało cukru można zrównoważyć lukrem na wierzchu,pozdrawiam.
Dziękuję za radę :*
Jestem fanką ciasta drożdżowego, a te rogaliki wyglądają przepysznie : )
Piękne rogaliki :) Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym :) Zapisuje przepis do wypróbowania!