11 października 2013
Ostatnio robiąc zakupy na bazarku w moim rodzinnym mieście natknęłam się na owoce pigwy. O przetworach z nich słyszałam wiele dobrego m.in. oryginalny smak, zawartość witamin, soli mineralnych, antyoksydantów. Pod wpływem impulsu postanowiłam sama zrobić dżem z pigwy, a potem… musiałam wypić to piwko.
Poczytałam trochę w Internecie i poniżej przedstawiam kilka informacji, które być może Was zainteresują. Pigwa to niewielkie drzewko pochodzące z Azji. Bardzo często jest mylona z krzewem – Pigwowcem japońskim. Uprawiana jest także w Polsce. Wiele osób decyduje się na posadzenie pigwy ze względu na walory dekoracyjne. Ta roślina ma nie tylko oryginalne owoce, ale także ozdobne kwiaty. Owoce pigwy bywają nazywane polskimi cytrynami, ze względu na kwaśny smak. Mnie przypominają krzyżówkę małego jabłka i niekształtnej gruszki. Nie stosuje się ich do spożycia na surowo, lecz do produkcji dżemów, syropów, nalewek, kompotów. Duża zawartość pektyn jest powodem żelowej konsystencji. Dzięki temu przetwory z pigwy można łączyć z innymi np. jabłkowymi, aby uzyskać podobny efekt do tego z dodatkiem cukru żelującego.
Ciekawostki
Dla wielbicieli Mitologii mogę dodać, że złote jabłka Hesperyd to właśnie pigwy.
W pierwszą podróż dookoła świata Magellan zabrał zapasy dżemu z pigwy. Z powodu dużej zawartości witaminy C przetwory znalazły zastosowanie w walce ze szkorbutem.
Pigwa a zdrowie
– wzmacnia apetyt, odporność
– wspomaga pracę wątroby
– zawartość witaminy C siedem razy większa niż w cytrynie
– działa przeciwzapalnie, roztwór wody z pigwą służy do płukania jamy ustnej
– zmniejsza przetłuszczanie się włosów (obiecuję sprawdzić)
– tonik z pigwy poprawia stan cery
Przepis na dżem
1,5 kg owoców pigwy
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
Do przygotowania przetworu potrzebujemy około 1,5 kg owoców, które należy oczyścić z gniazda nasiennego. Jest to zajęcie bardzo pracochłonne i niełatwe. Mnie zajęło ponad godzinę. Zatem radzę przygotować ostry nóż i zarezerwować trochę czasu na sporządzenie dżemu. Tak przygotowane kawałki owoców przekładamy na patelnie i dodajemy połowę szklanki wody i 1 1/2 szklanki cukru. Dusimy na małym ogniu. Kiedy woda z owoców odparuje, możemy dolać resztę wody. Dżem będzie gotowy, gdy owoce pigwy będą miękkie. Przekładamy go do wcześniej wyparzonych słoików. Można zapasteryzować. Smacznego!
Sok z pigwy – idealny do herbaty
Połączenie herbaty z cytryną powoduje wytrącenie cytrynianu glinu, który jest łatwo przyswajalny i przyczynia się do choroby Alzheimera. Pomyślałam, że pigwa to idealny sposób na zastąpienie cytrusa. Nie doszukałam się informacji jakoby herbata z pigwą zawierała cytrynian glinu (obiecuję poszukać w mądrych książkach). Takie wyjaśnienie musi na razie wystarczyć ;) Jeżeli Wy macie jakieś informacje na ten temat, to proszę o komentarz.
Przygotowanie soku z pigwy
Słoiki lub butelki, w których będziemy przygotowywać sok wyparzamy. Owoce należy oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Przekładamy je do pojemnika na przemian z cukrem (na 0,5 kg około 1 1/4 szklanki cukru). Zakręcamy słoik. Po kilku dniach sok jest gotowy. Można go zapasteryzować.
Ze względu na to, iż mam już zapasy przetworów z pigwy, nie pozostaje mi nic innego, jak pójść w ślady Magellana i wybrać się w podróż dookoła świata ;)
autor: Andrea_44 źródło
Czy Wy robicie przetwory na zimę? Napiszcie, które z nich najchętniej otwieracie w mroźny dzień.
PS. W najbliższych dniach spodziewajcie się recenzji toniku z pigwy.
Tagi: dżem, pigwa, przetwory, smaczny, sok, zapasy, zdrowie, zdrowy, zima
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
zdrowo i smacznie.
Nie…nie wierzę..pigwa szkodliwa :( Mam nadzieję, że te kilka herbat w miesiącu nam nie zaszkodzi, a w razie czego jest tyle fajnych przepisów. Np. lifemanagerka ostatnio kilka fajnych przepisów podała, w tym mój ulubiony – z goździkami i pomarańczą.
Dobry Ruch, nie znalazłam informacji jakoby herbata z pigwą była szkodliwa. Rozmawiałam z bliską koleżanką (mgr chemii) na ten temat i wstępnie powiedziała mi, że wg niej herbata z pigwą jest zdrowa. Obiecała, że poszuka materiałów, które dadzą jednoznaczną odpowiedź.
Przepraszam, jeśli wprowadziłam Cię w błąd.
Nie szkodzi. Nawet gdyby się okazało, że może być szkodliwa, to odrobina szkodliwego czynnika podobno działa prozdrowotnie. Ale na szczęście nie jest :)
o widzisz.. nawet nie wiedziałam, ze pigwa jest taka wdzięczna w kuchni :)