18 września 2013
Pamiętam kiedy po raz pierwszy spróbowałam szpinak. To była sałatka zrobiona przez moją mamę. „Okropny smak” pomyślałam, ale zjadłam prawie wszystko, żeby nie robić jej przykrości. Drugie podejście było zupełnie inne. Śmiało mogę powiedzieć, że od 3 lat uwielbiam szpinak. Stało się to za sprawą zapiekanek, które również przygotowała moja mama. Wiem co myślicie- twarda babka, nie poddała się.
Obecnie jednym z moich ulubionych dań są naleśniki ze szpinakiem.
Wersja dla niej
Wersja dla niego
szpinak rozdrobniony lub liście (około 500 gram)
ząbek czosnku albo mała cebulka
1 jajko
sól
pieprz
inne przyprawy wg gustu
Najpierw przygotowuję farsz. Drobno siekam czosnek albo cebulę. Na patelnie leję odrobinę oleju i podgrzewam. Następnie wrzucam czosnek (cebulę) i smażę do momentu zeszklenia. Dodaję szpinak i smażę jeszcze około 10 minut. Po odparowaniu wody, dodaję przyprawy- sól, pieprz, zioła np. tymianek, lubczyk. Potem wrzucam jajko, ponieważ szpinak powinno się jeść z produktami zawierającymi wapń (jajkiem/jogurtem/serem np. feta). Dlaczego? Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który zmniejsza ilość wartości odżywczych. Ponadto szczawiany odwapniają organizm i utrudniają wchłanianie wapnia.
Gdy białko się zetnie mamy przygotowany farsz.
1 jajko
1 szklanka mąki
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
odrobina soli
1 łyżeczka cukru
Biszkoptowe naleśniki nadają się nie tylko do wersji „na słodko”. Aby je zrobić oddzielam białko od żółtka, ubijam białko z odrobiną soli przy pomocy miksera albo trzepaczki. Następnie usztywniam pianę 1 łyżeczką cukru. Potem dodaję żółtko mieszając trzepaczką. Kolejnymi składnikami są mleko oraz mąka. Kiedy konsystencja jest już idealna (pamiętajcie, że te proporcje nie są jednoznaczne i niekiedy trzeba dolać odrobinę mleka albo dosypać mąki, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta). Na koniec dodaję 1 łyżkę oleju i zaczynam smażenie naleśników.
Smacznego!
Inne odsłony szpinaku już wkrótce.
A Wy lubicie szpinak? Macie swoje ulubione dania z tym warzywem?
Tagi: dieta, naleśniki, naleśniki ze szpinakiem, obiad, prosty, przepis, szpinak, szybki, zdrowy
© 2024 WenuS lifestyle, blog lifestyle lifestylowy | Theme by Eleven Themes
Lubię szpinak!:) W szczególności pierogi z nim, może spróbujesz coś takiego? Naleśniki jadłam tylko raz w którymś ze schronisk w górach i były bardzo dobre :)
Ja proponuję do szpinaku dodać ser feta…wtedy nadzienie jest jeszcze bardziej wyraziste…pozdrawiam: pazoo.blog.onet.pl
Narobiłam sobie smaka ;)
Ja najczęsciej jadam szpinak w połączeniu z fetą i makaronem. Nie pomyślałam, że fatycznie świetne będzie połączenie z naleśnikiem.
Popieram przedmówczynie – z fetą smakuję jeszcze lepiej! :)
Twoje naleśniki wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )